Novih 5,4 miliona za projekte prekogranične saradnje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom nedavno raspisanog 1. poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 koji ima za cilj unapređenje održivog planiranja u oblasti životne sredine i podsticanje biodiverziteta, te jačanje kulturnog identiteta programskog područja danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana informativna radionica. Ovo je za sada treća po redu radionica od raspisivanja poziva na kojoj su prisustvovali potencijalni aplikanti.

Prema rečima Darka Čubranovića, zamenika Tehničkog sekretarijata za program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina poziv podrazumeva između ostalog podrazumeva da aplikanti predložene projekte sufinansiraju sopstvenim sredstvima ili sredstvima koja nisu obezbeđena od strane EU, kao i da imaju odgovarajuće projekt partnere iz Bosne, odnosno iz Srbije.

Čubranović je rekao da aplikanti mogu biti svi koji ispunjavaju uslove, a da su to najčešće lokalne samouprave, sportske organizacije, javna komunalna preduzeća, univerziteti, škole, regionalne razvojene agencije…

Ovim pozivom za podnošenje predloga projekata opredeljena su sredstva u iznosu od 5,4 miliona evra koja će biti dodeljivana u formi donacije (bespovratne finansijske pomoći), pri čemu korisnici obezbeđuju u vidu samofinansiranja minimum 15% ukupnog budžeta priloženog projekta iz sopstvenog izvor ili iz sredstava koja nisu iz budžeta Evropske unije. Minimalni iznos donacije po ugovoru je 120.000 evra, dok je maksimalni iznos 1.000.000 evra. Poziv je raspisan 2. oktobra, a rok za podnošene projekata je 16. novembar ove godine.

Evropska unija nastavlja da finansira Prekogranični program Srbija – Bosna i Hercegovina kroz instrument za predpristupnu pomoć. Za programski period 2014-2020 koji nosi naziv IPA 2 obezbeđeno je ukupno 34 miliona evra bespovratnih sredstava sa ciljem nastavka jačanja društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između ove dve zemlje.

Do sada je u prethodnom programskom periodu 2007-2013 odobreno ukupno 8,92 miliona evra za projekte realizovane u okviru ovog Programa. Od početka sprovođenja Programa preko Instrumenata za pristupnu pomoć (IPA) finsnasirano je ukupno 38 projekata sa 76 korisnika iz obe zemlje i velikim brojem partnera.

Možda Vam se svidi i