Nova vozila za Crveni krst

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru Projekta „Granice bez ograničenja“ IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta marginalizovanih grupa, Crveni krst Sremska Mitrovica kao nosilac projekta nabavio je četiri vozila od kojih je jedno namenjeno partneru Projekta u Srbiji, odnosno Centru za socijalni rad iz Šida.

Radi se o tri putnička kombi vozila adaptirana za prevoz osoba sa invaliditetom i jednom teretnom kombi vozilom, ukupne vrednosti 135.600 evra.

Ključeve nabavljenih vozila predstavnicima učesnika Projekta u Srbiji, odnosno Crvenog krsta Sremska Mitrovica Tatjani Jovančević i pomoćniku predsednika Opštine Šid Ivici Jović, juče je u ime Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji uručio gospodin Steffen Hudolin, šef II sektora operacija i hospođa Alexandra Pesch, Programme Manager operacija.

„Izuzetno mi je drago što sam ovde i što možemo da doniramo čak četiri vozila koja će verujem biti izuzetno korisna Crvenom krstu u Sremskoj Mitrovici, odnosno stanovnicima tog grada, kao i stanovnicima Šida. Osnovna namena vozila jeste prevoz osoba sa invaliditetom, starih i nemoćnih tokom evakuacije u slučaju nekih prirodnih i drugih nepogoda, ali naravno vozila se neće koristiti samo u tim slučajevima, nego i u situacijama kada se za tim javi potreba“, rekao je Hudolin.

On je dodao da će u narednom periodu za Crveni krst Sremska Mitrovica biti nabavljeni i čamci koji su takođe namenjeni za evakuaciju i transport.

„Današna donacija dosta doprinosi Crvenom krstu, ali i celom Gradu Sremska Mitrovica, jer korišćenjem ovih vozila smo u mogućnosti da ostvarimo misiju koju Crveni krst ima, a to je olakšavanje ljudske patnje“, rekla je prilikom primopredaje ključeva Jovančević.

Ona je obasnila da će tokom implementacije Projekta, koji se završava 12. februara 2018. godine, osobe sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom, stare i nemoćne sa područja grada i sela imati mogućnost besplatnog prevoza iz svojih sredina do centra Sremske Mitrovice ili nekih zdravstvenih ustanova.

Prema njenim najavama usluga će biti dostupna već od prvih dana oktobra meseca.

Ivica Jović, pomoćnik predsednika opštine Šid kratko je rekao da smatra da je „Granice bez ograničenja“ izuzetno dobar projekat i osvrnuo se na majske poplave 2014. godine kada su se javili određeni problemi prilikom evakuacije osoba sa invaliditetom, starih i nemoćnih, naglašavajući da ukoliko se iste nepogode ponove Šid će biti mnogo spremniji da odreaguje.

Grad Sremska Mitrovica je takođe dao svoj doprinos Projektu tako što je renovirao, odnos izvršio rekonstrukciju garaža Crvenog krsta u kojima će biti smeštena vozila.

„Reč je o tri garažna mesta koja smo u potpunosti rekostruisali, a na tom poslu su preko Kancelarije za smanjenje siromaštva bili angažovani naši sugrađani koji su korisnici socijalne novčane pomoći“, kratko je rekao Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socialnu zaštitu.

Za tu namenu Grad je, kaže Mirnić, izdvojio 336.000 dinara.

Realizacija Projekta „Granice bez ograničenja“ („Boards without borders: improving life quality for marginalised groups through people-to-people approach“), u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija“ počela je u avgustu prošle godine, a završava se u februaru 2018. godine. Projekat realizuju Crveni krst Sremska Mitrovica i Udruženje osoba sa invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca, Republika Hrvatska.

Možda Vam se svidi i