Notari će upisivati vlasnike stanova u katastar, cena još nije poznata

Od strane Ozon
0 komentar

Nacrt novog zakona o upisima u katastar predviđa da javni beležnici po službenoj dužnosti u roku od 24 sata moraju da obaveste Republički geodetski zavod o svakoj kupoprodaji objekta koju su overili.

Do sada je upis u katastar bio ostavljen na volji kupaca, koji nisu imali obavezu da odmah nakon kupovine obave upis, pa se dešavalo da prođu godine i da novog vlasnika iznenade izvršitelji zbog dugova prethodnika. Novim zakonom je predviđeno uvođenje elektronskog šaltera za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika, notara, izvršitelja i sudova.

– Umesto nekoliko odlazaka do šaltera, predviđa se da građani samo jednim odlaskom kod javnog beležnika završe i overu ugovora i upis svojine. Notar će biti dužan da dostavi dokumentaciju katastru čak i ako stranka nije uplatila propisanu taksu, a takođe će geodetski zavod biti u obavezi da završi upis i bez novčane naknade. S druge strane, građani će biti stimulisani da na vreme plate predviđeni namet, jer će tada iznos takse biti 20 odsto niži. Očekuje se da ovim novinama bude omogućeno da se upis u katastar obavi u roku od tri dana – kaže za Novosti direktorka za regulatornu reformu u Naledu Jelena Bojović.

Javni beležnici smatraju da bi donošenje i primena ovih zakonskih predloga predstavljali korak bliže potpunoj pravnoj sigurnosti građana, jer je reč o mehanizmu koji sprečava da dođe do dvostruke prodaje stanova. Koliko bi ovo koštalo građane za sada je nepoznato, jer u katastru to sada košta 5.000 dinara, a u javnobeležničkoj komori smatraju da taksa neće biti veća.

Predlog zakona predviđa i novčane kazne za službenike katastra koji su nadležni za rešavanje predmeta ako to ne učine u roku od 15 dana od prijema zahteva. Ukoliko im se to dogodi bili bi sankcionisani sa 10.000 do 50.000 dinara, a ako prekršaj ponove preti im kazna do 150.000 dinara.

Autor: 021.rs

Možda Vam se svidi i