Nedimović: Poziv za zakup državnog zemljišta otvoren za sve

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je javni poziv za zakup državnog zemljišta transparentan i da pravo da konkurišu imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Nedimović je za RTS izjavio da sitni poljoprivredni proizvođači ne treba da strahuju da će biti ugroženi od većih gazdinstava i dodao je za zakup poljoprivrednog zemljišta zainteresovano mnogo domaćih poljoprivrednika.

„Nama je cilj da se razvijamo a ne da neprestano prodajemo jeftinu a kvalitetnu robu. Cilj nam je da kroz ove investicije pokušamo da napravimo veću vrednost u poljoprivredi i da bude korist i za proizvođače i za državu“, naveo je Nedimović.

On je ocenio i da 500.000 evra ulaganja u bilo koji deo koji se tiče prerade nisu tako velike investicije.

„To mora da se realizuje u tri godine, s tim što mora 30 odsto da ima u svakoj godini realizaciju investicija i kontrole su stroge“, ističe ministar.

Nedimović je rekao da od svih zainteresovanih koji su podnosili pisma o namerama, ima dosta onih koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koji žele da predju sa proizvodnje primarnih proizvoda u sledeću fazu i da prave veću vrednost.

„Zainteresovan je i Tenis. Ima domaćih gazdinstava iz Novog Bečeja, iz Gospođinaca, iz južne Srbije koji hoće da podižu voćnjake, a najveći broj prijava povezan je sa preradom voća i povrća Imamo i domaće poljoprivredne proizvođače koji žele da naprave reprocentre za proizvodnju genetskog materijala“, rekao je Nedimović.

Na pitanje hoće li to ugroziti male poljoprivredne proizvođače Nedimović je rekao da je lokala zajednica učestvuje u čitavom procesu.

On je rekao da neće više biti moguće zloupotrebe pri davanju zemljišta u pod zakup, koji je postojao po pravu prečeg prava zakupa.

N1

You may also like