Nastavljamo sa predstavljanjem učesnika „Srem folk festa“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Bugarska.

Ansambl koji u Mitrovicu dolazi iz susedstva, iz zemlje poznate po bogatom i raskošnom folkloru jeste folklorni ansambl „Našenci“ – Stara Zagora, Bugarska.

Ansambl narodnih igara „Našenci“ osnovan je 1979. u gradu Stara Zagora, poznatom po lipama i pesnicima, a koji se nalazi u središnjem delu Bugarske, u etnografskoj oblasti Trakija. Igre koje izvodi ova folklorna grupa su uglavnom iz ove istorijske oblasti, ali postoje i one iz drugih delova Bugarske, što njihov repertoar čini zanimljivijim.

Neke igre prikazuju ponašanje ljudi na duhovit način, neke prikazuju običaje koji su se izvodili pri proslavama i praznicima. Svojim plesom, ovi vrsni umetnici, otkrivaju lepotu i duboko značenje drevnih rituala koji svako od nas nosi u našim genima. Veći deo nošnje i kostima su ručno rađeni i otkrivaju umešnost i maštu bugarskih žena i njihov osećaj lepote, originalnosti i harmonije. Upravo zato kostimi su i veoma vredni. Grupa je do sada učestvovala na festivalima u Nemačkoj, Danskoj, u Španiji dva puta, dva puta u Francuskoj, Turskoj, Kipru, Egiptu Mađarskoj kao i na velikom broju festivala, smotri i manifestacija u Bugarskoj. Grupa okuplja inteligentne i energične mlade ljude koji su uvek bili dobro prihvaćeni ne samo u Bugarskoj, nego i daleko od njenih granica.

Grupa ima dečiju, omladinsku i veteransku postavu, kao i grupu izvornog (autentičnog) bugarskog folklora.

Ansambl je 2001. godine postao članica CIOFF sekcije Bugarske.
Umetnički direktor ansambla je Nedjo Ivanov.

Moto ansambla je LJUBAV TRADICIJE!

faceboook/Srem folk fest

Možda Vam se svidi i