Najslađe je kod Slađe

Od strane Ozon
0 komentar

U kući četrdesettrogodišnje Slađane Kuzmić iz Ravnja uvek se nešto slatko sprema, njena kuhinja obiluje mirisima od kojih čoveku odmah krene voda na usta, a poslastice koje pravi na prvi zalogaj osvajaju. Od ledenih kocki i baklava, preko tulumba, pa do čokoladnih i voćnih torti, sve što ova vredna domaćica umesi i napravi nestane sa tanjira brzinom svetlosti. U selu je poznata po najlepšim slatkišima i kod nje gosti rado svraćaju.

Pravljenje kolača za Slađanu je najbolji hobi na svetu, onaj u kojem ona uživa i kojem rado posvećuje vreme, a ujedno na taj način usrećuje i ljude oko sebe, pre svega svoje ukućane, muža, sina i ćerku koji njen hobi obožavaju, posebno kada je u oblku princes krofni.

„Još kao dete sam volela da pravim razna testa, kolače, torte, jednostavno kuhinja me je privlačila i tu se od malena jako dobro osećam. Gledajući svoju majku kako sa puno ljubavi pravi nama deci poslastice nekako sam i sama poželela to da radim, jer ona je u tome tako uživala, a kada dete vidi da odrastao čovek u nečemu toliko uživa i ono samo poželi to isto da radi. Majka je stalno nešto mesila i pekla, uvek su to bile neke nove i još ukusnije poslastice“, počinje priču prisećajći se Slađana.

Prvo je ona naučila da pravi palačinke, još u osnovnoj školi počela je da mesi razna testa za svoje ukućane, a vrlo brzo na red su došle torte i kolači.

Nema slavlja porodici, pa i familiji, a da gozba ne obiluje raznim Slađaninim slatkim poslasticama, kolača na trpezi uvek ima raznoraznih, što voćnih, to čokoladnih, pa sa susamom, kokosom… Već svi znaju da je kod Slađe najslađe. Upravo zbog njenih vrednih i spretnih ruku familija uža i šira, pa i žene iz komšiluka i prijateljice se ne ustručavaju da ponekad od nje zatraže pomoć, što da im napravi neki kolač, što da im otkrije po koji recept kojih ima toliko da im ne zna broj.

Recepte ne smišlja sama, ali nije redak slučaj da ih po svom nahođenju koriguje, nešto im od sastojaka doda, nešto oduzme, to je već kaže stvar ne samo ukusa, nego i rutine i iskstva. Recepte prikuplja mahom iz kulinarskih časopisa, neke je dobila od drugih domaćica, a ima i onih starih koje joj je prenela majka.
Svojim ukućanima slatikiše pravi svakodnevno, a princes krofne izdvaja kao poslasticu koju možda i najčešće pravi, jer je svima omiljeni kolač.
„Volm da pravim i slane i slatke poslastice, mada više slatke, jer i sama obožavam kolače i torte, što se na sreću ne primeti na meni toliko“, kroz smeh priča Slađana i nastavlja da njoj ništa nije teško kada je u pitanju kuhinja, da mesi, pravi, peče, muti, filuje sa užitkom, a da vreme koje provodi u tom poslu nikada ne meri, to je vreme za nju korisno utrošeno, jer svi vole slatkiše, a ona, kaže, voli sve da srećuje.

Priprema poslastice za velika slavlja, s Slađanina specijalnost, tu kaže pusti mašti na volju i može da sebi da dovoljno prostora da pripremi sve ono što zamisli, ali i za svakog po nešto.

„Trudim se uvek da ma koliko god pravila kolača oni svi budu različitog ne samo ukusa nego i oblika, zgleda, da svi budu savršeno isečeni i lepo poređani pred goste. Volim da vidim ljude kako uživaju u moijim poslasticama, jer sam i ja uživala dok sam ih pravila“, završava Slađana.

Možda Vam se svidi i