Nagrađeni dobrovoljni davaoci krvi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi juče je u Gradskoj kući u organizaciji Crvenog krsta Sremska Mitrovica organizovan prijem i uručenje priznanja višestrukim davaocima krvi.

Priznanja su dodeljena osobama koje su krv dale 5, 10, 20, 35, 50, 75 i 100 puta.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi jeste “Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!“.

Sve aktivnosti u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2016. godini odvijale su se, kao i do sada u saradnji sa transfuziološkom službom Doma zdravlja Sremska Mitrovica. Tokom cele prošle godine realizovano je niz edukativno motivacionih predavanja u srednjim školama, za učenike završnih razreda, što je doprinelo realizovanju vrlo uspešnih omladinskih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

U 2016 godini, novih dobrovoljnih davalaca,odnosno onih koji su prvi put dali krv je bilo 208 lica. Tokom prošle godine planirano je 40 akcija dobrovoljnog davana krvi, a realizovano je 39 akcija, na kojima je ukupno prikupljeno 2.148 jedinice krvi, što predstavlja 2,69% u odnosu na ukupan broj stanovnika u Sremskoj Mitrovici.

Za uspešnu realizaciju akcija DDК, osim rada stručne službe Crvenog krsta, najvećim delom zaslužno je angažovanje 52 volontera i oko 200 sati volonterskog rada, uloženog u pripremu i realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Pravo na priznanje ove godine steklo je ukupno 212 dobrovoljnih davalaca krvi, od toga za 5 puta datu krv 83 osobe, za 10 puta datu krv 58 osoba, za 20 puta datu krv 38 osoba, za 35 puta datu krv 16 osoba, za 50 puta datu krv 9 osoba, za 75 puta datu krv 5 osoba i za 100 puta datu krv 3 osobe .

Tokom jučerašneg prijema uručene su nagrade i učenicima koji su učestvovali na likovno-literanom konkursu „Кrv život znači“ .

Možda Vam se svidi i