Sprema li se Ministarstvo unutrašnjih poslova da proširi ovlašćenja svojim pripadnicima, na način koji dovodi pitanje Ustavom garantovana prava građana? Policijski sindikat Srbije (PSS) tvrdi da poseduje deo nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji, za koje tvrde da policiji daju ovlašćenja do neopravdanog zadiranja u privatnost građana.

Moglo bi da se desi da bude dovoljno da živite, radite ili iz nekog razloga boravite u blizini predsednika države, premijerke, ministra odbrane i policije ili bilo koje druge štićene ličnosti pa da policija u skladu sa zakonom ima pravo da utvrdi sa kim živite, da li ste ikada kažnjavani, šta posedujete, ali i šta vam se nalazi u zdravstvenom kartonu.

To kažu u Policijskom sindikatu Srbije koji tvrdi da je došao u posed nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji za koji navode da se piše u MUP-u. A takva provera do sada se radila samo kad neko želi da se zaposli u MUP-u ili da nosi oružje.

– Kada se vrše bezbednosne provere, neophodna je pisana saglasnost onoga ko daje, što je logično to ima veću zaštitu po zakonu o ličnosti… Međutim, ta saglasnost za ovaj vid provere nije neophodna, građani čak neće ni znati da li će se nad njima vršiti ovaj vid provere – navodi potpredsednik PSS Vladimir Pavićević.

Nacrt izmena, kažu u Sindikatu, daje policiji odrešene ruke i bez sudskog naloga – kada dobije čak i anonimnu prijavu protiv nekog građanina da je izvršio bilo koje krivično delo.

– Policija će u potpunosti moći da vas snima, prati, slika, naravno ne sva policija, već policija koju budu odredili oni. Naravno, to neće moći da se koristi kao dokaz u postupku, međutim, šta će nam dokaz u postupku ako slike budu izlazile po tabloidima – navodi Pavićević.

Predviđene izmene stvorile bi policijsku državu, ocenjuje profesor prava Bogoljub Milosavljević:

– On ne bi trebalo da u ovom obliku, kakav ga sad imamo, prosto ni da dođe na Vladu, a kamoli da se na Vladi usvoji i uputi Skupštini. Nemoguće je zadatke bezbednosti do te mere postavljati kao neki primarni cilj, a zapostaviti elementarne ljudske slobode i prava.

U sindikatu tvrde, Srbija je već policijska i jednopartijska država, a usvajanje i bi, kažu, samo formalizovalo ono što se njima već dešava.

– Kad je bio naš protest, 13 autobusa nam je vraćeno zato što su ujutru u 9 sati zvali naše kolege koje su uredno platile autobus, rezervisale autobuse, zvali su ih vlasnici firmi, rekli – molim te, prijatelju, nemoj više da mi dolaziš. Oni idu po tim firmama, prete ljudima – tvrdi predsednik PSS Veljko Mijailović.

Da li je nacrt zakona, za koji Sindikat tvrdi da je dobio od izvora u ministarstvu policije, autentičan – u MUP-u ne odgovaraju.

vesti-online.com

Možda Vam se svidi i