Na čekanju 400.000 građana za novu zdravstvenu knjižicu

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji trenutno još 400. 000 građana čeka da dobije novu elektronsku zdravstvenu knjižicu.

Na čekanju 400.000 građana za novu zdravstvenu knjižicu Foto: 021.rs
Kako objašnjavaju u RFZO, oko 900.000 kartica spremno je za preuzimanje od strane osiguranika u filijalama, odnosno ispostavama Republičkog fonda. Do sada je uručeno nešto više od pet miliona novih zdravstvenih knjižica.

Kod lekara može da se ide sa potvrdom da je predat zahtev za novu knjižicu, ali se građani sve češće žale da imaju problem da otvore bolovanje, dobiju recept ili uput. Osim pacijenata, najveći pritisak trpe lekari domova zdravlja, koji potvrđuju da nova, čipovana zdravstvena knjižica, ima nedostatke.

Republički fond za zdravstveno osiguranje prestao je da izdaje stare knjižice još 1. januara ove godine. Građani su u decembru imali šansu da ih još jednom overe, najduže na šest meseci, pa je sada taj rok istekao. Ipak, oni koji su predali zahtev za novu ispravu i još čekaju na izradu, sa potvrdom ne mogu uvek da obave pregled, tvrdi doktorka Nevenka Dimitrijević, predstavnik sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

– Kada se nova knjižica izradi, postaje automatski aktivna u sistemu, iako je pacijent još nije podigao. Od tada, potvrda više ne važi, ali pacijent to sazna tek kada dođe kod lekara na pregled. Na taj način, lekari su sprečeni da izdaju pacijentima uput ili recept – kaže doktorka Dimitrijević.

Dimitrijević tvrdi da je glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica manjak informacija o pacijentu. Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju.

– Na starim knjižicama morao je da piše datum vakcinacije, primljenog tetanusa, alergija na lekove i podaci o hroničnim bolestima. Sada se ti podaci vide jedino u kartonu matičnog doma zdravlja. To znači da lekari iz drugih zdravstvenih ustanova ne mogu da vide podatke i ne znaju da li je pacijent, na primer, alergičan na neki lek, ukoliko im on to sam ne kaže – rekla je Dimitrijevićeva.

Ipak, u RFZO napominju da oni koji nisu podneli zahtev, mogu da budu primljeni kod lekara samo u hitnim slučajevima.

Nešto više od pola miliona građana podnelo je zahtev da novu karticu dobije dostavom na kućnu adresu. Od toga, dostavljeno je samo 180. 000.
Autor: Novosti

Možda Vam se svidi i