Mitrovica dobila pobratima iz Belorusije. Sanader: Saradnja u više oblasti

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovica Vladimir Sanader prošle nedelje je boravio nekoliko dana u Belorusiji gde je potpisao Sporazum o uspostavljanju pobratimskih odnosa gradova Polock i Sremska Mitrovica. Ovaj sporazum odnosi se na više oblasti, kao što su privreda, kultura, sport, turizam.

Sanader je u Belorusiji boravio kao član državne delegacije Srbije, a pored njega u delegaciji su bili i ministar privrede Goran Knežević, ministar odbrane Zoran Đorđević i predstavnici gradova Smederevo i Valjevo.

„Povod posete delegacije Srbije Bleorusiji bio je potpisivanje bilateralnih sporazuma ove dve zemlje, ali i sporazuma o bratimljenju nekoliko gradova iz naše zemlje sa gradovima Belorusije. Konkretno Sremska Mitrovica je potpisala sporazum sa gradom Polock“, za Ozon media rekao je prvi čovek Mitrovice.

On je objasnio da je takozvano bratimljenje još 2015. godine inicirao ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev.

„Skupština Grada Sremska Mitrovica je odluku o bratimljenju usvojila, resorno ministarstvo je tu odluku potvrdilo i mi smo sada iskoristili momenat kada je državna delegacija sa premijerom na čelu išla u Belorusiju da se taj sporazum i zvanično potpiše. Sporazum predviđa saradnju u više oblasti, privredi, sportu, kulturi, turizmu i svim drugim oblastima koje budu gradovima zanimljive i gde gradovi pobratimi nađu zajednički interes“, objašnjava Sanader.

On dodaje da će se u narednom periodu formirati delegacije u oba grada kako bi se sporazum konkretizovao i videlo na kojim sve poljima saradnja zaista ima smisao.

Polock je grad u Vitebskoj oblasti Belorusije i administrativni centar istoimenog reona. Jedan je od najstarijih i najlepših gradova u Belorusiji i drevni grad Kijevske Rusije. Nalazi se na ušću reke Palate u Zapadnu Dvinu. Prema popisu iz 2009. u gradu živi nešto preko 82.000 stanovnika.

You may also like