Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici juče je održan sastanak predstavnika lokalne samouprave Sremske Mitrovice i oko pedeset vlasnika parcela u četiri ulice u centru grada koje su obuhvaćene planom detaljne regulacije bloka nazvanog „Jupiter“ na kojem će se procesom urbane komasacije uskoro formirati nova ulica.

Reč je u o vlasnicima parcela u ulicama Kralja Petra I, Jupiterova, Jovana Cvijića i Severni Bedem koji će ostati uskraćeni za deo svojih bašta koje će grad uzeti u javnu namenu za izgradnju saobraćajnice, odnosno ulice.

„Tema današnjeg sastanka je da se ljudima objasni šta zapravo jeste urbana komasacija i koji su to njeni pozitivni efekti, naročito pozitivni u odnosu recimo na eksproprijaciju zemljišta koja bi bila neophodna da se ovde obavi. Mi smo se za urbanu komasaciju, kao nov instrument u našoj zakonodavnoj regulativi, odlučili jer ga smatramo mnogo boljim i efikasnijim, a vreme će pokazati da li smo bili u pravu“, pre sastanka rekla je Vesna Vujanović, načelnica Gradske uprave za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata.

Ona je obasnila da procesom urbane komasacije vlasnici parcela to i dalje ostaju, da im se uzima samo jedan mali deo, ali da će upravo zahvaljujući tom delu na kojem će se formirati nova ulica vrednost njihovih parcela znatno povećati.

„Formiranjem saobraćajnice na zemljištu koje je sada u naravi bašta ono postaje građevinsko zemljište i time vlasnici dobijaju na vrednosti svoga preostalog zemljišta koje sada nema ni približnu vrednost one koju će imati nakon obavljene urbane komasacije“, rekla je Vujanović.

Mirjana Vašut, direktorica Javnog preduzeća „Urbanizam“ je objasnila da je 2010. godine Skupština Grada Sremska Mitrovica donela plan detaljne regulacije između pomenute četiri ulice, radni naziv tog bloka je Jupiter i unutar njega isplanirana je površina u javnoj nameni koja čini ulični koridor u kojem će se graditi saobraćajnica i sva ostala infrastruktura.

„Planom detaljne regulacije od pre nekoliko godina imali smo osnov za običnu eksproprijaciju koja je trebala da od građana čije su parcele obuhvaćene planom, Grad Sremska Mitrovica oduzme to zemljište i nadoknadi njegovu vrednost koja je tolika kolika je u trenutku kada Grad bude zainteresovan da uđe u taj prostor i formira blok za ulicu. U međuvremenu je došlo do pojave novog instrumenta za pribavljanje zamlišta u javnu namenu , a to je urbana komasacija. Ovaj postupak je u Evropi već pokazao svoje rezultate iz tog razloga smo se opredelili da baš u ovom bloku primenimo taj model koji za razliku od obične eksproprijacije, donosi poboljšanje svim korisnicima tog prostora, kako gradu tako i prethodnim vlasnicima, jer povećava vrednost nihovih parcela, izgradnjom saobraćanice dolazi do zamene u vrednosti, a ne za novac“, rekla je Vašut.

Vladimir Beloš, jedan od vlasnika parcele u ulici Kralja Petra I koji je zahvaćen urbanom komasacijom kaže da mu se ideja dopada i da u potpunosti shvata koje prednosti i pozitivne novine će urbana komasacija njemu i ostalim vlasnicima parcela doneti.

„Urbanu komasaciju u ovom delu grada u potpunosti podržavam, jer smatram da su moja i bašte ostalih Mitrovčana koje ova postupak obuhvata neiskorišćene, a da je lokacija jako dobra jer smo u samom centru grada i da je mnogo bolje da to bude jedno lepo naselje“, rekao je Beloš.

Možda Vam se svidi i