Mitrovčanka trener reprezentacije Srbije

Od strane Ozon
4 komentari

Mitrovčanka Iva Vinković rođena 1984. godine jedan je od najuspešnijih sportista našeg grada, a defintivno najuspešnija karatistkinja u Mitrovici. Nakon više nego uspešne takmičarske karijere, pre nekoliko godina Iva koja je po zanimanju diplomirani pravnik odlučuje se da i dalje ostane u sportu tako što će svoje znanje da prenosi dalje kao karate trener.

Karateom počela da se bavi 1991. godine u Karate klubu „Sirmium“, a danas je trener i osnivač karate kluba „Srem“ u Sremskoj Mitrovici. Za trenerski rad se osposobila na Fakultetu za Sport i turizam Novi Sad.

U svojoj dugogodišnjoj sportskoj karijeri kao član reprezentacije Srbije od 2005. godine takmičila se u mnogim savezima WUKF; WKC; WKF; IKU… i osvojila je ukupno 19 odličja (10 zlatnih, 3 srebrne i 6 bronzanih medalja) na svetskim i evropskim prvenstvima kao i brojne nagrade i priznanja iz oblasti sporta. Kao predavač učestvovala je na brojnim seminarima kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Dvostruka je evropska i svetska prvakinja od 2010. – 2013. godine.

Najznačajniji rezultati:
Evropska prvenstva:
2006. (Bratislava)
1. mesto borbe ekipno
3. mesto borbe pojedinačno
2010. (Santarem).
1. mesto borbe pojedinačno
1. mesto apsolutna
2012.(Irvine)
1. mesto pojedinačno borbe
1. mesto apsolutna
1. mesto pojedinačno kate
Evropski kupovi:
2011. (Kluž)
1. mesto borbe pojedinačno
1. mesto kate
1. mesto apsolutna
2012.(Kluž)
1. mesto borbe
2. mesto kate

Svetska Prvenstva:

2005. (Novi Sad)
2. mesto borbe pojedinačno
2. mesto borbe ekipno
2007. (Bergamo)
2. mesto borbe pojedinačno
3. mesto borbe ekipno
2009. (Odesa)
3. mesto borbe pojedinačno
2011. (Lignano)
1. mesto borbe pojedinačno
1. mesto apsolutna
3. mesto kate pojedinačno
2013. (Portorož)
1. mesto borbe
1. mesto kate
3. mesto borbe
3. mesto borbe ekipno

Nagrade Gradske uprave Sremska Mitovice za sportistu godine 2005., 2007., 2008., 2011., 2012. (2. mesto), 2006., 2009., (1. mesto).
Nagrada dnevnog lista Dnevnik 1. mesto 2007. godine.
Nagrada najuspešnijoj takmičarki Evropskog prvensta 2012. godine (Irvine-Škotska).
Brojna priznanja i zahvalnice za razvoj i doprinos sportu.

Pored gore navedenih rezultata državni je prvak u svim mlađim uzrasnim kategorijama pioniri, nade, kadeti i juniori od 1992.-2002. godine, kao i višegodišnji seniorski prvak države.

2014. godine osniva svoj Karate klub „Srem“ koji je član zvaničnog Karate Saveza Vojvodine i Karate Federacije Srbije. 2016 uključuje se u sistem takmičenja u zvaničnom karate savezu i u prvoj takmičarskoj godini klub ostvaruje zapažene rezultate u mlađim uzrasnim kategorijama.

Na Državnom prvenstvu karatisti KK „Srem“ osvajaju 3 medalje (1 zlatnu, 1 srebrnu i 1 bronzanu medalju), što klub rangira u jedne meĐu uspešnijim.

Takođe „Srem“ u 2017. godini ostavaruje neverovatne rezultate što klub penje na 1. mesto u Vojvodini i 3. mesto u Srbiji u generalnom plasmanu klubova za poletarce pionire i nade.

2017. takmičenja
– Prvenstvo Vojvodine: 9 zlata 8 srebra 5 bronzi – 1. mesto u generalnom plasmanu.
– Prvenstvo Srbije: 2 zlata 3 srebra 4 bronze.
– Dunav Kup – internacionalno takmičenje: 7 zlata – 3. mesto u generalnom plasmanu
– Kup Srbije: 6 zlata, 3 srebra, 3 bronze- 3. mesto u generalnom plasmanu.

Uspesi se nižu, a kako je karate u međuvremenu postao Olimpijski sport i ušao u školski sport Karate klub „Srem“ postaje jos brojčano jači i uspešniji.

Iva je ove godine pored rada u „Sremu“ angažovana i kao pokrajinski trener na pripremama mlađe reprezentacije i perspektivnih takmičara Vojvodine i jedan je od pomoćnih trenera selektora za kate Srbije za najmlađe uzrasne kategorije.

Najnoviji uspeh Mitrovčanke jeste imenovanje za trenera reprezentacije Srbije.

Na upravnom odboru Karate federacije Srbije održanog 4. decembra, na predlog predsednika Karate saveza Vojvodine Strahinje Tepavčevića Iva je postavljena na mesto nacionalnog trenera u katama za kategorije kadeta, juniora i mlađih seniora zajedno sa Nemanjom Glišić, dok je za selektrora postavljen Ivan Kunevski.

„Imenovanje za nacionalnog trenera je rezultat sleda događaja koji sam ja na neki način očekivala s obzirom na uspehe koje sam kao takmičar postizala, ali pre svega kao trener kluba „Srem“. Klub je relativno mlad, odnosno takmiči se tek dve godine, a već je u ovoj godini među tri najbolja u Srbiji, ja se trenerskim poslom bavim samo četiri godine i to je razlog zašto sam iznenađena svojom novom funkcijom, jednostavno nisam očekivala da se to desi tako brzo“, rekla je za Ozon Iva.

Za nju lično, imenovanje za nacionalnog trenera predstavlja svojevrsnu krunu sportske karijere.

„Priželjkivala sam ovako nešto i sada sa ponosom mogu da kažem da sam ostvarila skoro sve što sam zacrtala u karateu, ostvarila sam se i kao takmičar i kao trener, što je jako retko“, kaže Iva i dodaje da je svesna težine posla koju zvanje nacionalnog trenera nosi sa sobom.

„Čekaju me velika odricanja, puno više obaveza nego sada, ali ne sumnjam da ću uspeti sve da usaglasim i da ću dati svoj makimum prvenstveno svom klubu, ali i reprezentaciji, verujem da karatiste i Mitrovice i Srbije čekaju veliki rezultati“, završava Iva.

Možda Vam se svidi i

4 komentari

Mladen 08.12.2017. - 3:25 pm

Zasto ovako uspešan sportista nije zaslužio svoju sliku na muralu u „Sport caffe-u“ u PSC Pinki?

Steva 09.12.2017. - 6:00 pm

Svi se to pitamo…

Milan 10.12.2017. - 1:24 am

Zbog CIGE

Milan 10.12.2017. - 1:25 am

Zbog Cige!!!

Komentari su zatvoreni.