Sremska Mitrovica – U noći između utorka i srede u Sremskoj Mitrovici jedno lice izgubilo je život usred trovanja gasom. Nezvanično radi se o Zoranu D. starom 44 godine.

Dežurnu službu Javnog preduzeća „Srem-gas“ tu noć u 01:05 časova pozvala je sremskomitrovačka Vatrogasna jedinica, jer je prijavljeno nekontrolisano curenje gasa u ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića na broju 6.

Radi predostrožnosti odmah je, prema Planu zaštite od požara, isključen dovod gasa na gasnoj stanici, sekcijskim slavinama i distributivnoj mreži u tom delu grada, kako bi bio sprečen dalji dotok gasa i obezbedili potrebni uslovi za intervenciju stručnih službi i kao i obezbedila sigurnost stanovništva. Prema proceduri, a kako bi se ubrzalo zaustavljanje isticanja gasa iz mreže, dežurna služba je otkopala ulični vod te je curenje gasa potpuno iskontrolisano u 03:30 sati.

Prema rečima Stevana Pejića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije Vatrogasno – spasilačke jedinica Sremska Mitrovica dobila je dojavu da je u pomenutoj ulici došlo do povređivanja jednog čoveka tako što je upao u šaht i da se ujedno oseti gas. Dolaskom na lice mesta zatečena je ekipa hitne pomoći koja je već izvadila čoveka, a zatim ga i prenela u bolnicu gde je nakon renimacije konstatovana smrt.

Za sada su u toku istražne radnje kako bi se saznalo na koji način se dogodila ova tragedija u kojoj je nesrećni čovek izgubio život.

Pored pripadnika Policije i Vatrogasaca, na lice mesta izašao je i pokrajinski inspektor za opremu pod pritiskom. Uočene su određene neparvilnosti na gasnoj instalacijjji koje nije izveo JP 2Sremgas“, a detaljnije informacije biće poznate po završetku istrage.

„Pre svega izražavamo duboko žaljenje što se dogodila ova tragedija, ali ovo je prilika da apelujemo na sve potrošače prirodnog gasa, da ukoliko primete ili osete bilo šta neuuobičajeno odmah pozovu našu dežurnu službu, nikako samostalno ne rade bilo šta. Potrošači su upoznati sa pravilima koja se odnose na bezbedno korišćene prirodnog gasa i moraju da ih se pridržavaju i ozbiljno shvate“, rekla je Danica Nedić, direktor JP „Srem – gas“ povodom ovog slučaja.

Šta raditi kada se oseti miris gasa?
– Zatvoriti gasnu slavinu (ventil na kućnom merno-regulacionom setu) i napustiti objekat. U zatvorenom položaju ručica stoji normalno (pod uglom od 90 stepeni) u odnosu na cevovod;
– Ne paliti svetlo, a ukoliko e uključeno ne isključivati ga;
– Odmah otvoriti sve prozore, vrata i napraviti promaju;
– Sačuvati mir;
– Nikako ne unositi otvoren plamen, ne pušiti, ne koristiti električno zvono, ne kotistiti telefon, kao ni bilo koju drugu elektronsku napravu koja može prouzrokovati varnicu;
– ako pretpostavite da gas dolazi iz podruma ne ulazeći u podrum otvorite prozore ili vrata i pozovite distributerana broj dežurne službe 064/88-94-580
– dežurnoj ekipi distributera omogućiti pristup oštećenim mestima
– eventualna oštećenja na gasnoj mreži NE SMETE SAMOSTALNO OTKLANJATI!

Možda Vam se svidi i