Sremska Mitrovica – Na Trgu Ćire Milekića prigodnim programom i simboličnim puštanjem balona podrške danas je obeležen Svetski dan dece obolele od raka pod sloganom “I ja se borim”. Ovim gestom Mitrovčani su se pružili podršku udruženju NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka) zajedno sa još 40 gradova i opština širom Srbije.

“Danas je dan podrške deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima kojima je nezamislivo teško da se nose sa tom bolešću, na nama koji na sreću nemamo taj problem je da im zaista pružimo podršku i to ne samo danas, nego svakog dana, mi moramo biti uz njih u toj borbi, jer najgore je kada čovek ostane sam u svemu i zato Grad Sremska Mitrovica će koliko god može pomoći i oboleloj deci i njihovim roditeljima”, rekao je na današnoj akciji gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Jelena Milić, ispred udruženja NURDOR je objasnila da je ideja Udruženja bila da svi kao obični građani učine ono što je u njihovoj moći, a to je da na svakodnevnom nivou pruže neki vid podrške oboleloj deci i njihovim roditeljima. Udruženje NURDOR to radi tako što organizuje sastanke sa roditeljima, radionice sa decom, mnogobrojne akcije slične današnjoj. Takođe organizuju kampove kako za decu koja su se izlečila od raka, tako i za porodice koje su izgubile dete zbog raka. Sarađuju sa mnogobrojnim zdravstvenim institucijama i imaju tri roditeljske kuće, po jednu u Novom Sadu, Nišu i Beogradu u koje smeštaju porodice koje žive van tih gradova.

“Svako može da pomogne nekom donacijom, druženjem sa decom, informisanjem u društvu ili nekim drugim akcijama”, rekla je Miljić i pozvala sve da se priključe borbi.

Osim Sremske Mitrovice, današnjoj akciji pridružili su se još i :Beograd, Niš, Kragujevac, Čačak, Užice, Subotica, Kraljevo, Paraćin, Smederevo, Zrenjanin, Šabac, Smederevska Palanka, Ivanjica, Požarevac, Valjevo, Ub, Lajkovac, Mali Zvornik, Rekovac, Prijepolje, Kladovo, Trstenik, Ruma, Bačka Palanka, Kikinda, Sombor, Novi Sad, Leskovac, Pirot, Aleksinac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Lazarevac, Vrnjačka Banja, Žabalj, Lebane, Surdulica i Bor.

U okviru obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, udruženje NURDOR nastavlja i veliku kampanju „I ja se borim!“ koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima u dece i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu.

Možda Vam se svidi i