Sremska Mitrovica – Književno stvaralaštvo prof. dr Slađane Milenković iz Sremske Mitrovice prikazano je u tematskom broju Časopisa za književnost “Svitak”.

Glavni i odgovorni urednik i osnivač Časopisa “Svitak” je Milijan Despotović, koji pored ovog, uređuje i prvi časopis za haiku poeziju na srpskom jeziku “Paun”. Srpsku književnu scenu, kao kritičar ali i kao recenzent brojnih knjiga, Despotović prati već više od 40 godina. Novi broj “Svitka” doneo je temat o našoj mitrovačkoj spisateljici.

Despotović je o novom broju Časopisa rekao: “Književne novine “Svitak” spadaju u mlađa književna glasila u nas. Od 1994. godine izlaze u Požegi. Uvek je tematski broj vezan za određenog pisca. Čast mi čini da je prvi broj bio posvećen pesniknji veka, našoj Desanki Maksimović. Posle toga se ređalo od Alena Boskea, preko Njegoša i do mlađih pisaca. Poslednji broj, koji je upravo izašao, donosi jedan sažetiji presek, nema toliko prostora koliko bi moglo da stane, presek književnog stvaralaštva dr Slađane Milenković iz Sremske Mitrovice.”

“Ideja da radimo ovaj književni broj je nađena u tome što je Slađana jedna od dobitnika Književne nagrade ‘Hadži Dragan’, koja je pre pet godina ustanovljena u Požegi za određeno književno delo. Kao nosilac ona je zavredela da joj jedan broj ‘Svitka’ da bude posvećen. Inače, Slađana nije nepoznata Književnim novinama ‘Svitak’ iako nas deli jedna mala geografska razdaljina. Kao mlad pesnik u izdanju Književnog društva ‘Razvigor’ koje izdaje ‘Svitak’, objavila je zbirku haiku-pesama koja je bila izuzetno zapažena. Ona je potom potom saradnik ‘Svitka’ i njena sama pojava na književnoj sceni jezika našeg, srpskog, je već ime, i mi je nismo zaobišli, stavili smo je u korice naših novina. Ovo je ozbiljniji početak naše saradnje i Slađana je kao književni stvaralac, kao pedagog nama učinila veliku čast”, dodao je Despotović.

“Svitak” u novom broju donosi izbor iz poezije Slađane Milenković, a tekstove o njenom književnom i pedagoškom stvaralaštvu napisali su prof. dr Dušan Pajin, Beograd; prof. dr Božo Milošević, Novi Sad; Enes Kišević, Zagreb i drugi profesori i književnici.

Možda Vam se svidi i