„Mitros“ i uzgajivači svinja o uslovima saradnje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predstavnici kompanije „Mitros“ iz Sremske Mitrovice sinoć su posetili Martince i sa uzgajivačima svinja iz ovog sela razgovarali o uslovima potencijalne saradnje u narednom periodu.

Svi prisutni su dobili primer ugovora saradnje sa „Mitrosom“ na koje sami treba da dopišu šta je to što im u ugovoru ne odgovara, šta im odgovara, šta bi izbacili, dodali, promenili kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja za obe strane.

Sastanku je između ostalih prisustvovao i Zoran Erić, predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve koja za sada okuplja oko 250 uzgajivača svinja sa obe strane Save.

Erić je zajedno sa ostalim uzgajivačima generalnom direktoru kompanije „Mitros“ Rami Adrović predočio sve bojazni koje oni imaju i šta bi bili prihvatljivi uslovi za njih kako bi ostvarili zajedničku saradnju, dok je s druge strane Adrović njima objasnio šta je to što oni traže i koje standarde moraju da ispune.

„Zadovoljan sam sa odzivom uzgajivača na večerašnjem sastanku, pre Kuzmina već smo posetili nekoliko sela, a sa ovim sastancima nastavićemo i dalje sve dok ne obiđemo sva sela sa potencijalnim kooperantima. Drago mi je što vidim sve veći broj ljudi na ovim promocijama, a procenjujem da će za početak od 10 do 20 posto njih da sa nama uspostavi saradnju“, rekao je Adrović na jučerašnjem sastanku.

Adrović je dodao da su oni svesni da je poverenje ploljoprivrednika u mesnu prerađivačku industriju izgubljeno i da je njima cilj pre svega da se to poverenje povrati kako bi uspešno poslovali, ali da znaju da je to čitav preces za koji procenjuju da će trajati dve godine.

„Obavestio sam prisutne našim budućim planovima, formiraćemo pet reprocentara, prvi će najverovatnije biti u Grgurevcima, drugi će biti u Šidu, treći u Inđiji, četvrti u Bogatiću, a lokaciju za peti još uvek tražimo. Do kraja godine će sigurno biti prvi završen, a do tada ćemo sedmično deliti 2.000 prasadi našim kooperantima koji će ih uslužno toviti“, rekao je Adrović.

On je pokušao uzgajivačima da objasni da obzirom na činjenicu da je „Mitros“ orijentisan pre svega na izvoz svojih proizvoda na tržište Evropske Unije, odnosno Rusije, određeni standardi moraju biti ispunjeni, pre svega procenat mesa kod svinja, dok su uzgajivači izneli svoje strahove da u „Mitrosu“ neće imati sigurnog partnera, sigurne cene, redovne isplate, takođe prema njihovim rečima oni nisu u potpunosti upoznati sa načinom određivanja kvaliteta mesa.

Uslove koje je „Mitros“ ponudio Željko Komnenović poljoprivrednik iz Martinaca ocenjuje kao dobre, ali kao novinu koju tek domaći poljoprivrednici treba da prihvate, jer do sada se svinje nisu predavale na radman, pa su neke pojedinosti u vezi tog procesa još uvek nepoznate.

„Kompanija „Mitros“ postavljaju svoje uslove, što je donekle i normalno, na nama je da to prihvatimo i prilagodimo se ili da radimo kao i do sad, svako ima svoju računicu, ali mislim dauspešna saradnja može da se ostvari“, rekao je Komnenić.

Sastanku su između ostalih prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica i Agencije za ruralni razvoj grada.

Sremskomitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader povodom sastanka kratko je rekao da grad želi da pomogne, odnosno da bude spona između poljoprivrenika i „Mitrosa“ kako bi svi bili zadovoljni saradnjom.

Predstavnici „Mitrosa“ će Kuzmin ponovo posetiti za deset dana kako bi videli ko se od uzgajivača odlučio za sradnju sa njima.

You may also like