Sremska Mitrovica – U okviru projekta “Unapređenje procene posturalnog statusa i statusa kičme – SpiLab” u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“ u Sremskoj Mitrovici u toku jučerašnjeg dana ukupno 200 dece koja se bave sportom je testirano u svrhu procene njihovog posturalnog razvoja odnosno pravilnog držanja tela.

Kako je objasnio Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovice, Grad u projektu učestvuje treću godinu. Prve godine je, objašnjava Janković, testirano 200 gradske dece, učenika nižih razreda, druge godine su testitrana deca takođe nižih razreda ali iz seoskih sredina, dok se ove godine testiraju deca koja se bave sportom kako bi se svi rezultati mogli uporediti i izvući određeni zaključci.

„Ono što već sada možemo da kažemo na osnovu ranijih rezultata jeste da se ispostavilo da su rezultati dece u seoskim sredinama, za koje se pretpostavlja da imaju veći fizičku aktivnost skoro podjednako loši, kao rezultati dece u gradu“, rekao je Janković.

„Preventivni pregledi ovakvog tipa su izuzetno značajni kako za decu, tako i za roditelje, jer se na ovaj način na vreme vide deformiteti kičme kod dece, tako da postoji mogućnost da se oni otklone. Gradska uprava za socijalnu i zdravstvenu zaštitu je stala iza ovog projekta i nastaviće da podržava slične projekte u budućnosti“, rekao je načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

Svim roditeljima čija su deca istestirana i za koju se utvrdi da postoji deformitet kičmenog će dobiti pismeni izveštaj u kojem će biti navedeno koju vrstu deformiteta ima njihovo dete i koje su to vežbe koju ta deca treba da urade kako bi uočen deformitet otklonila ili smanjila.

Iz budžeta Grada Sremska Mitrovica za testiranje izdvojena su sredstva u visini od 400.000 dinara.

You may also like