Medicinski radnici ostali bez zdravstvenog osiguranja

Sremska Mitrovica – Zaposleni u zdravstvenoj ustanovi Apoteka ”Sremska Mitrovica” od 1. januara izgubili su pravo na zdravstveno osiguranje, što dovoljno govori u prilog tome u koliko lošem stanju se nalazi ova ustanova koja je pre samo osam godina proglašena za najbolju u Srbiji u okviru farmaceutske zdravstvene zaštite.

U rešavanje problema Apoteke uključen je i Grad Sremska Mitrovica kao osnivač, a kako je ranije najavio prvi čovek Grada Vladimir Sanader, plan je da se sa svim dobavljačima Apoteke prema kojima postoji dug postigne dogovor o dugoročnom načinu isplate duga.

Sanader je ranije rekao da je sa većinom dobavljača, odnosno poverioca postignut dogovor da Grad Sremska Mitrovica kao osnivač ustanove Apoteka bude garant za vraćanje duga koji je do sada nastao.

Rešenje problema Apoteke ili bar naznaku istog direktor Apoteke, Dragan Božić očekuje u narednih pola meseca.

“Videćemo šta će se sve izdešavati u narednih petnaestak dana, Grad kao osnivač Apoteke se uključio u rešavanje problema, tako da se nadam da će se rešenje iznaći vrlo brzo”, rekao je Božić.

On je objasnio da s obzirom da je račun Apoteke u blokadi minimalne isplate zaposlenima nisu isplaćene od septembra meseca, što znači da se zaposlenima u ovoj ustanovi ne uplaćuju doprinosi i “ne ide” im radni staž. Zdravstveno osiguranje izgubili su prvim danom ove godine.

Zbog blokade računa, Apoteka takođe nije u mogućnosti da nabavlja nove lekove, odnosno nemedicinska sredstva, pa su police u ovim ustanovama mahom prazne, aukinuto je i noćno dežurstvo u objektu Apoteke kod bolnice.

Ukoliko se reši problem sa blokadom računa, Božić kaže da će Apoteka nešto drugačije poslovati.

“Napravljen je plan sanacije i rada ZU Apoteka „Sremska Mitrovica“ za 2017. godinu, on obuhvata oko 30 zaposlenih, većinom farmaceutskih tehničara i farmaceuta koje će raditi u 7 ili 8 objekata”, rekao je Božić.

Ukupan dug prema dobavljačima Apoteke Sremska Mitrovica poslednjeg dana novembra meseca prošle godine iznosio je 162.645.482 dinara. Do sada su zatvorene četiri apoteke od njih 16, a otkaz je do sada dalo više diplomiranih farmaceuta i farmaceutskih tehničara. Za deo radnika, pretežno nemedicinskog osoblja koji je u ovom trenutku tehnološki višak rešenja nema, sredstava da im se plate otpremnine Apoteka ne poseduje i oni ostaju zaposleni, ali bez ikakvih prava.

You May Also Like