Kraj bare, raj za mangulice

Od strane Ozon
0 komentar

Posmatrajući baru Zasavicu i sve češće slušajući priče o mangulicama Luka Bakočević iz Ravnja dobio je želju da jednu svinju upravo te rase nabavi za sebe, pa da sam proveri tvrdnje raznih da je meso mangulice mnogo ukusnije od obične svinje.

“Pre nekih desetak godina poželeo sam da nabavim jednu mangulicu za sebe i tako je ta moja priča sa njima i krenula. Uslove za njihov uzgoj imam, a već sam držao obične svinje, pa rekoh sam sebi zašto da ne”, započinje priču Bakočević.

On kaže da je u to vreme potražnja za mangulicama bila dosta veća nego što je to sada slučaj, ali da i dalje ne odustaje od njihovog uzgoja, međutim sada u dosta manjem obimu. Koliko je velika potražnja, toliko ih i ima. Trenutno ta brojka se vrti oko deset godšnje.

“Obzirom da držim između 50 i 100 svinja, da imam desetak krmača, da se bavim i povrtarstvom uzgajanje mangulica mi nije prioritet, ali volim da ih imam, održavam i dalje tu neku proizvodnju, mada da tako kažem, na nekom minimumu. One nisu posebno zahtevne, pitome su, mirne, krotke, dobre su majke, dobro doje prasice, nemaju problema sa bolestima, mahom kod njih sve zavisi od uslova u kojima su, a uslovi kod mene su za njih idealni. Smeštene su na mom salašu koji je uz baru, tamo je čistiji vazduh, imaju gde da se kupaju, valjaju u blatu, pravi raj za mangulice”, nastavlja priču Bakočević i dodaje da može da ih nahrani i jednom u dva dana i da im to im bude dovoljno, ne zahtevaju svakodnevnu brigu.

Mangulice se prema njegovim rečima dosta razlikuju od običnih svinja.

„Ko nije probao meso mangulice on ne zna koja je razlika, onaj ko je probao teško mu je da odustane od njih i to je istina. Meso je pored toga što se zna da je zdravije, zaista i dosta slađe, ukusnije, mirisnije, topi se u ustima, jer i one se same dosta zdravije hrane, mahom samo detelinom i kukuruzom, tek ponekad im ubacim soje u hranu. Ono što ih razlikuje od običnih svinja pored izgleda i ukusa njihovog mesa jeste i to što je njima potrebno više vremena da dostignu određenu kilažu, pa se u proseku gaje najmanje godinu dana”, kaže Bakočević.

Prema njegovim rečima u poslednje vreme prodaja mangulica ide malo teže, iz razloga jer se pojavio veći broj onih koji se bave njihovom uzgojem, tako da on uzgaja za sopstvene potrebe i za neke stalne mušterije koje od njega kupuju mangulice već nekoliko godina.

“Žao mi je što nije veća potražnja za mangulicama, jer bih svakako se ponovo odlučio na to da povećam proizvodnju, odnosno uzgoj, uslove za njih imam što je najbitnije, ali trenutno je situacija takva kakva je. Ko zna, možda nekad u budućnosti. Ono što sigurno znam jeste da u mom zamrzivaču svakako će njihovog mesa uvek biti”, završava Bakočević.

Možda Vam se svidi i