Ko je pogrešio? Izvršitelj? EPS? Nije važno. Vi ste krivi!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Košarkaški klub „Podrinje“ trenutno se nalazi u blokadi zbog nepostojećeg duga prema Elektroprivredi Srbije.
Do greške je došlo, prema saznanjima Ozona, upravo u samom EPS-u, koji je preko izvršitelja iz Beograda pokušao da naplati potraživanja koja prema EPS-u postoje, ali ne od strane KK “Podrinje”, nego od strane Sportskog drustva “Podrinje”.

Sportsko društvo Podrinje ne postoji 30-tak godina, na adresi 28. Avgust nalazi se trenutno fudbalski klub Podrinje. Kako nezvanično saznajemo u EPS-u je pod nazivom Sportsko društvo Podrinje upisan PIB fudbalskog kluba Podrinje.

Kako je košarkaški klub završio na istom papiru odgovor nismo dobili u EPS-u.

Računi u iznosu od oko 20.000 datiraju još iz 2013. godine.

Pored činjenice da su košarkaški klub koji je trenutno blokiran i sporstvo društvo Podrinje registrovani na različite adrese, na samom dokumentu – zaključak EPS-a ne postoji podatak o PIB-u ili matičnom broju. Ovu grešku još većom čini i podatak da KK “Podrinje” ni nema svoje prostorije, a samim tim ni ugovor sa EPS-om o snabdevanju električnom energijom.

Sva brojila i svi računi na osnovu kojih se vode dugovi prema EPS-u se vode na adresu Sportskog kluba “Podrinje”, na ugašeno Sportsko društvo koje je imalo takođe sopstveni PIB broj, pa se postavlja pitanje kako je uopšte do greške došlo!?

Jedan od ova dva sporska kluba – KK Podrinje, je registrovan 2014 godine, što nedosvosmisleno ukazuje da je registrovan nekoliko meseci nakon učinjenog duga Sporstkog društva „Podrinje“, a to se jednostavno da proveriti na sajtu APR-a. Istovremeno, ovaj klub je registrovan na drugoj adresi, a ne na onoj gde se nalazi merni sat EPS-a.

Iz dokumenta do kojeg smo došli u posed vidi se da su hemijskom olovkom dodata dva sportska kluba. Na dokumentu se vidi i da je izvršni dužnik Sportsko društvo „Podrinje“, a da pib i matični broj društva nije upisan na dokumentu. Dovodi se u pitanje kako je izvršitelj došao do zaključka da su dužnici KK „Podrinje“ i FK „Podrinje“?

Izvršitelj u ovom slučaju rado je izašao u susret i objasnio kako se ovaj problem može rešiti. On dodaje da je od EPS-a dobio ovakav nalog za naplatu dužnika i da je njegov posao da naplatu i izvrši.

U EPS-u jednostavna priča. Onaj koji je primio opomenu pred utuženje morao je pismenim putem obavestiti EPS da se dogodila greška i to u roku od pet dana od prijema pošiljke.

S obzirom da takav dokument nisu dobili oni su nastavili sa utuživanjem.

Ukoliko,propustite da uložite prigovor, pa rešenje o izvršenju postane pravnosnažno i dođe do sprovođenja izvršenja, na raspolaganju imate tužbu za neosnovano obogaćenje koju ćete podneti protiv prodavca usluga, zajedno sa navedenim dokazima.

 

Đorđo Đorđić, jedan od čelnika KK “Podrinja” kaže da je obaveštenje o blokadi kluba stiglo pismenim putem, da je odmah zatim on uputio telefonski poziv izvršitelju i ukazao mu na grešku u podacima koji se lako mogu proveriti.

Izvršitelj, koji je potvrdio da je razgovarao sa Đorđićem i uvideo u čemu je problem, objasnio je da zakonski on da bi povukao blokadu sa računa kluba mora da dobije nalog od EPS-a, ali i pismenu žalbu od oštećenog kluba.

Ako se ovaj slučaj ne reši i Narodna banka ne skine blokadu KK Podrinja, ovaj klub naredne tri godine neće imati priliku da konkuriše za sredstva.

Osoba kojoj je izvršitelj greškom naplatio tuđe dugovanje treba od njega da zatraži povraćaj novca i dostavi dokaze da nije dužnik. Kada izvršitelj utvrdi da su sredstva greškom skinuta sa računa osobe koja se isto zove i preziva kao dužnik, obraća se poveriocu, u ovom slučaju „EPS snabdevanju“, sa zahtevom za povraćaj novca. „EPS snabdevanje“ nakon vraćanja novca ne donosi rešenje, već izvršitelj donosi odgovarajući zaključak.

Kada ulažete prigovor na rešenje o izvršenju: postupajte u skladu sa uputstvom iz pravne pouke koja vam je napisana u dnu rešenja.
Prigovor se ulaže SUDU preko izvršitelja, u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju. Dakle, o prigovoru ne odlučuje izvršitelj, o prigovoru odlučuje SUD. Izvršitelju se samo predaje prigovor, a on ga dalje prosleđuje sudu.
Dalje, prigovor se NE ulaže mejlom i ne ulaže se izvršitelju. Prigovor se ulaže (a) poštom, adresirano na izvršitelja, ili (b) ličnom predajom kod izvršitelja. U tekstu prigovora se ne obraćate izvršitelju već se obraćate sudu, koji treba da donese odluku na osnovu argumenata i dokaza koje ste naveli u prigovoru. Prigovor MORA biti obrazložen i mora sadržati dokaze. Ukoliko nije obrazložen ili/i ne sadrži dokaze, sud će ga odbaciti, a izvršitelj će, po novom zakonu, biti dužan da odmah krene u izvršenje. Najjednostavnija vrsta prigovora je ona u vezi sa zastarelošću potraživanja, i uz njega ne morate da prilažete dokaze.
Dalje, prigovor se zove PRIGOVOR i nikako drugačije. Njega ne sastavljate ni kao „molbu“, ni kao „dopis“ ni kao „zahtev“ ni kao „žalbu“. Prigovor se zove prigovor, i kao takav mora biti označen.
Dalje, uvek je dobro da vam u sastavljanju prigovora pomogne neki pravnik, a najbolje advokat. Samouko pisanje prigovora vas može dovesti u situaciju da izgubite spor – čak i ako su sve činjenice i dokazi na vašoj strani. Zapamtite da izvršitelj NIJE vaš punomoćnik, da izvršitelj NIJE sudija, i da stoga nema obavezu da vas poučava o vašim pravima kao neuku stranku. On ne sme da vas obmanjuje u pogledu vaših prava i pravila procedure ili da vas demorališe kako biste vi odustali od ulaganja pravnog leka a on mogao da strpa sebi nagradu u džep (npr ne sme da vam govori kako prigovor ne odlaže izvršenje, kako nemate prava na prigovor ili da ćete sa prigovorom sigurno izgubiti i još platiti dodatne troškove), ali nema ni obavezu da vam pomaže.
Najgora, najgora stvar je da ne pročitate dobro ono što vam piše u rešenju o izvršenju.

 

You may also like