Kineska delegacija u poseti Carskoj palati Sirmium

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Delegacija Narodne Republike Kine na čelu sa gospodinom Liu Judžu, administratorom Državne uprave za kulturno nasleđe NR Kine danas je posetila Carsku palatu Sirmium u Sremskoj Mitrovici.

Razlog posete kineske delegacije Sremskoj Mitrovici, odnosno boravka u Srbiji jeste održavanje Prvog foruma o kulturnom nasleđu Kine i zemalja Evrope koji se održava u Beogradu u organizaciji republika Srbije i Kine, a na kojem će se pokušati iznaći novi modeli saradnje u oblasti zaštite kulturne baštine.

„Ono što smo tokom naše kratke posete Mitrovici uspeli da vidimo jeste da je ovo jedan prelepi grad i da je uloženo jako puno rada, truda i sredstava u konzervaciju i očuvanje Sirmiuma“, kratko je rekao godpodin Judžu tokom posete izražavajući veliku zainteresovanost za Carsku palatu.

Prema rečima gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera svi dolasci kineske delegacije Srbiji, pa i Mitrovici koje su u poslednje vreme češće i brojnije jesu posledica jako dobre saradnje između Srbije i Kine. Ono što je na lokalnoj samoupravi jeste da svaku tu posetu iskoristi na najbolji mogući način.

„Drevni Sirmium i Sremska Mitrovica kao grad sa bogatom kulturno-istorijskom tradicijom su se kineskoj delegaciji učinili kao jako dobro mesto za razvoj kulturne saradnje, a mi ćemo svakako ovu posetu iskoristiti da ih upoznamo i sa poljoprivrednim i privrednimn potencijalima našeg grada, našom željom da što više kineskih turista dođe u Sremsku Mitrovicu i da Sirmium dobije svetsku slavu koja mu pripada“, rekao je gradonačelnik Sanader.

On je napomenuo da Mitrovica ima veliki turistički potencijal koji još uvek nije iskorišćen u pravoj meri, ali da se svakodnevno radi na tome.

„Za nas je današnja poseta izuzetno značajna, pre svega zato što nam se otvaraju mogućnosti da uspostavimo saradnju sa stručnjacima iz Narodne Republike Kine koji su spremni da nam pomognu u konzervaciji mozaika Sirmiuma, ali i što će, nadamo se ohrabreni današnjom posetom, veliki broj kineskih turista da se opredeli da poseti Srbiju, a ujedno i naš grad“, rekao je Ljubiša Šilaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Pored Sremske Mitrovice predstavnici kineske delegacije obišli su još samo nekoliko lokaliteta u Beogradu.

Možda Vam se svidi i