Kineska delegacija posetila Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Kineska privredna delegacija iz grada Hudžou (Huzhou) danas je posetila Sremsku Mitrovicu i održala sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave. Sastanku je ujedno prisustvovao i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Cilj današnje posete bilo je pronalaženja mogućnosti za investiciju u oblasti poljoprivrede i pratećih prerađevina poljoprivrednih proizvoda Narodne republike Kine u Mitrovici.

„Došli smo kako bi ojačali saradnju Kine i Srbije, kako bi razmenili iskustva u oblasti poljoprivrede i istražili koje to mogućnosti nam Srbija i Sremska Mitrovica pružaju. Veliki potencijal postoji, samo ga treba iskoristiti“, rekao je ispred kineske delegacije gospodin Zhu Kunmin.

Kako je ranije izjavio ministar Nedimović, ideja je da se kineski investitori koji se bave preradom hrane dovedu u Srbiju, da otvore radna mesta i da višak poljoprivrednih proizvoda koji danas postoji prerađuju i da te proizvode Srbija izvozi u Kinu.

Prema rečima predsednika skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislava Jankovića današnji sastanak je samo nastavak saradnje dve zemlje koja se u poslednjih godinu dana podigla na jedan viši.

„Na ovom sastanku članovi kinske delagacije su nas upoznali sa njihovim potencijalima, a mi smo njih upoznali sa potencijalima ne samo Grada Sremske Mitrovice nego i čitavog Srema i Srbije pretežno u oblasti poljoprivrede i mogu da kažem da se saradnja pre svega može ostvariti u proizvodnji žitarica i u svinjarstvu, pošto su i oni, kao i mi u tim oblastima dosta poznati“, rekao je nakon sastanka direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Petar Samardžić.

You may also like