Кaravan „Duh mladosti” posetio Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Кaravan „Duh mladosti“ koji ima za cilj promociju dualnog obrazovanja, preduzetništva, promociju sporta, aktivizma mladih, volonterizam kao i njihovo umrežavanje održan je proteklog vikenda u Sremskoj Mitrovici.

Naš grad jedan je od ukupno 33 gradova i opština u kome će ova manifestacija biti održana.

„Ovo je šesti grad u kome „Duh mladosti“ nastavlja put kroz celu Srbiju sa jasnim porukama, a Sremska Mitrovica i Srem su dobar primer simbioze privrede i obrazovanja”, rekao je ministar Šarčević. On je istakao da je za sistem dualnog obrazovanja zainteresovano oko 2.000 kompanija, a da je plan da 3.500 đaka učestvuju u nekom vidu dualnog obrazovanja.

Veliko zadovoljstvo što je Кaravan „Duh mladosti“ u Sremskoj Mitrovici, gradu koji je prepoznao značaj dualnog obrazovanja, izrazio je i gradonačelnik Vladimir Sanader.

„Za nas je projekat dualnog obrazovanja izuzetno značajan obzirom na to da imamo mnogo kompanija koje se nalaze na teritoriji Sremske Mitrovice koje su ovde podigle svoje pogone i kojima naravno za proširenje samih kapaciteta treba dosta obučenih ljudi sa znanjem koje mogu odmah da primene u pogonima tih kompanija. Grad će svakako i dalje biti partner u projektu i sa radošću očekujemo Zakon o dualnom obrazovanju. Mislimo da će kroz taj okvir sve stvari doći na svoje mesto i da ćemo konačno moći da krenemo u bolju budućnost za sve naše đake i studente, koji će nakon završetka svojih škola i studija moći da nađu zaposlenje u gradu pored Save, u Sremskoj Mitrovici”, rekao je Sanader.

Nakon svečanog otvranja organizovana je panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, na kojoj su govorili savetnica ministra za dualno obrazovanje, Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih, Aleksandar Pajić, direktorka ljudskih resursa „Fondacije Univereksport“, Nataša Vukoje, kao i predstavnici kompanija „Todebo“,„Mitros“, „Dadeks“ i „Hajleks“. Takođe, učestvovale su i Prehrambeno-šumarska i hemijska škola i Tehnička škola „Nikola Tesla“ iz Sremske Mitrovice, kao i Mačvanska srednja škola iz Boljevca.

Manifestaciji su prisustvovali i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, direktor „Đenerali osiguranja“ , Boško Petrović i predsednik borda direktora omladinske organizacije „Spirit of Youth“ Miloš Obradović.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u fudbalu, odbojci na pesku i basketu 3×3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“ u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji. Mitrovčani su uradili 4.530 zgibova i trenutno su na drugom mestu.

Možda Vam se svidi i