JP „Srem-gas“: O novom sajtu, cenama, radovima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na jučerašnjoj konferenciji za medije koju je održala Danica Nedić, direktorica Javnog preduzeće za distribuciju prirodnog gasa „Srem – gas“ predstavljen je novi redizajniran sajt ovog sremskomitrovačkog preduzeća – www.sremgas.rs, a bilo je govora i o zvaničnom početku grejne sezone, izvedenim radovima u prethodnom periodu i planovima za budućnost.

Redizajniran sajt pušten je u funkciju nedavno, a omogućava svim korisnicima da se na brz i jednostavan način upoznaju i informišu o delatnostima koje preduzeće obavlja, o karakteristikama prirodnog gasa, kao i merama bezbednosti. Internet prezentacija omogućava i preuzimanje (download) dokumenata kao što su Zakon o energetici, Osnivački akt, Program poslovanja, izveštaja, saopštenja, odluka… Korisnicima sajta je dostupan i takozvani virtuelni šalter u okviru koga mogu da dođu do informacija o ceni gasa, priključaka, načinu priključenja, najčešćim pitanjima korisnika prirodnog gasa i odgovora na iste uz mogućnost preuzimanja potrebnih dokumenata.

Na sajtu se takođe mogu naći i svi važni brojevi telefona, od dežurne službe (064/88-94-580), preko vatrogasaca do policije.

Početak grejne sezone

JP „Srem-gas“ nema klasičnu grejnu sezonu, jer svi oni potrošači koji su priključeni na distributivnu mrežu ovog preduzeća gas mogu da koriste tokom cele godine, ali bez obzira na tu činjenicu u letnjem periodu kada se gas manje koristi prekontrolisane su unutrašnje gasne instalacije, vršena su razna ispitivanja na mreži, menjani merači, a radilo se i na izgradnja novih priključaka i priključenje novih korisnika na distributivnu mrežu.

„Ono što nas posebno raduje jeste podatak da je zainteresovanost stanovništva na našem distributivnom području kada je priključivanje na mrežu u pitanju znatno veće u odnosu na prethodnu godinu. Mi smo čak i u 2016. godini imali porast zahteva za nove priključke i tada je bilo 65 novih zahteva fizičkih lica i to je ono što smo izveli te godine. U ovom momentu imamo ukupno 91 zahtev fizičkih lica, odnosno domaćinstava za priključenje na našu distributivnu mrežu, što je za skoro 30 zahteva više, nego prošle godine“, rekla je Nedić na konferenciji.

Ona je dodala da je evidentna sve veća zainteresovanost i pravnih lica, investitora za priključenje svojih višestambenih zgrada na mrežu, tako da u 2017. godini 11 pravih lica su i priključena na mrežu.

Ono što je „Srem-gas“ uradio u ovoj godini i što je za preduzeće kao izuzetno značajno Nedić pomenula jeste uspešno izmeštanje gasovodne mreže srednjeg pritiska i polietilena sa prostora na kojem se vrši izgradnja podvožnjaka.

„Taj posao „Srem-gas“ je uspešno završio u vrlo kratkom roku, tako da smo imali prekid u distribuciji gasa samo dva dana“, rekla je Nedić i dodala da je pored toga posla „Srem-gas“ radio i na gasifikaciji novooformljene ulice Vasa Kasapski u Sremskoj Mitrovici.

Trenutno na distributivnoj mreži „Srem-gasa“ ima 4.700 aktivnih potrošača gasa.

Cena gasa

Kada je govorila o ceni gasa Nedić je pre svega objasnila da je to nešto na čega preduzeće kao takvo ne može da utiče.

„Gas koji mi prodajemo jeste gas iz uvoza, jer Srbija ga nema u dovoljnim količinama da bi ga prodavala. Cenu gasa kada su u pitanju domaćinstva i mali potošači koji na godišnjem nivou ne prelaze 100.000 kubika kontroliše Republika Srbija, Ministarstvo energetike, preciznije Regulatorno telo agencije za energetiku, tako da ne postoji mogućnost da „Srem-gas“ sam formira cenu. Kako se bude kretala na nivou Republike tako će se kretati i u Sremskoj Mitrovici“, rekla je Nedić.

Ona je objasnila i srećnu okolnost od prošle godine koja je uticala na to da Mitrovčani plaćaju najnižu cenu gasa u Srbiji.

„Prethodne godine „Srem-gas“ je preko jedne manje firme uspeo da dođe do potrebne količine domaćeg gasa za naša domaćinstva, cena je zato bila znatno jeftinija, ali na žalost ti dobavljači su nam saopštili da više ne raspolažu dovoljnim količinama gasa i mi smo morali da zaključimo ugovor sa „Srbijagasom“ kao i svi ostali distributeri. Prošle godine jeste bila cena 29 dinara, ali u svim gradovima i opštinama je bila 38 dinara. Sada je cena u Mitrovici ista kao kod svih“, objašnjava direktorica i dodaje da veruje da se cena neće menjati tokom zime, odnosno ove grejne sezone.

Cenovnik možete pogledati OVDE.

Reprogram duga, priča dalje Nedić, će najverovatnije kao i prethodnih godina biti omogućen svim korisnicima gasa u gradu.

Planovi

Što se tiče nekih većih planova, odnosno investicija u budućnosti Nedić je kratko rekla da je u planu da se u narednih pet godina gasifikuju Kuzmin i Martinci.

Možda Vam se svidi i