Informatička odeljenja u Srbiji prazna. Mitrovačka gimnazija popunila kvotu!

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji upisnu kvotu su uspeli da popune jedino Prva beogradska gimnazija, a van prestonice novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Šabačka i Mitrovačka.

Upis u specijalizovana odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo doživeo je debakl, jer je od 13 gimnazija u kojima postoje ova odeljenja kvotu uspelo da popuni samo četiri.
Izuzetno loši rezultati su zabeleženi u Beogradu, gde je od oko 130 učenika, prijemni ispit položilo samo 33. U beogradskog gimnaziji „Sveti Sava“ od 20 planiranih, upisano je samo pet učenika, u Osmoj samo jedan, a u Zemunskoj troje. Kvotu je uspela da popune jedino Prva beogradska gimnazija, a van prestonice novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Šabačka i Mitrovačka.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, od planiranih 40 učenika, upisano je 22, a po jedno odeljenje će uspeti da formiraju niška gimnazija „Bor Stanković“ i „Svetozar Marković“ u Jagodini. U Užičkoj gimnaziji upisana su samo dva đaka, u gimnaziji u Somboru troje, a u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Požegi 12, od predviđenih 20.

U Ministarstvu prosvete juče nismo dobili odgovor šta će biti sa ovim đacima, s obzirom da je uslov za formiranje odeljenja da ih ima najmanje 15. I u drugim srednjim školama sa specijalizovanim odeljenjima ima dosta praznih mesta. Među matematičkim odeljenjima, kvotu je u potpunosti ispunila samo Matematička gimnazija u Beogradu, dok, recimo, u ivanjičkoj gimnaziji u odeljenje za obdarene nije upisan nijedan đak.
Juče je objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima, a danas i sutra raspoređeni đaci će se upisivati. Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, 84 odsto učenika je raspoređeno po nekoj od prve tri želje. U prvom krugu je raspoređeno 64.337 učenika, od toga po prvoj želji 39.084, po drugoj 10.142, a po trećoj 4.858 đaka. Neraspoređeno je 1.470 učenika, a za njih je preostalo 2.946 mesta u trogodišnjim i 5.334 mesta u četvorogodišnjim obrazovnim profilima.

U trogodišnje obrazovne profile je upisano 10.515 učenika, a u četvorogodišnje 53.822, od čega je u gimnazijama 15.763 učenika. U Ministarstvu kažu da su i ove godine najtraženiji obrazovni profili iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita. Među najpopularnijih 16 obrazovnih profila u Srbiji, polovina je u medicinskim školama. Veliko interesovanje je vladalo i za elektrotehničara informacionih tehnologija u elektrotehničkim školama, kao i profile u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, gde je bilo mesta samo za najbolje učenike.

Možda Vam se svidi i