I Grci na Srem folk festu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Grčka.

Iz te zemlje u Sremsku Mitrovicu stiže folklorna grupa “Udruženja žena Makrihori” – Larisa, Grčka (Συλλογος Γυναικων Μακρυχωριου Λαρισας).

Udruženje je 2009. godine osnovala mala grupa ljudi, uglavnom žena, u malom selu Makrihori kod Larise u Grčkoj, regiji Tesalija. Oblast ostvarenja ciljeva udruženja je negovanje grčke tradicije i očuvanje grčkog folklora. Ime grupe upućuje na ulogu, značaj i obaveze žene, kao majke i supruge u našem društvu.

Od osnivanja udruženja u ovom selu postoji pet folklornih sekcija, škola folklora za decu i srednjoškolce, kao i nekoliko umetničkih radionica, a udruženje ukupno broji preko 150 članova.

Svake godine organizuju niz događaja kako bi svoje folklorno znanje i umeće preneli na mlađe generacije, a posebno su ponosni na svoj veliki međunarodni festival folklora koji u Larisi organizuju svakog jula.

Učestvovali su na brojnim festivalima kako u Grčkoj, tako i u Rumuniji, Italiji, Poljskoj, Austriji, Češkoj i brojnim manifestacijama pod okriljem CIOFF-a.

facebook/Srem folk fest

Možda Vam se svidi i