Grad Sremska Mitrovica i „Stanovanje“ uređuju zgrade

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Iz budžeta Grada Sremska Mitrovica ove godine je opredeljeno 5 miliona dinara za sufinansiranje radova na poboljšanju kvaliteta života u kolektivnom obliku stanovanja.

Konkurs za dobijanje sredstava raspisan je početkom marta meseca preko „Gradskog stanovanja“, a zahvaljujući njemu 64 zgrade su rešile neke od svojih najvećih problema, kao što su ulazna vrata, rasveta i slično.

Jedna od takvih zgrada je i zgrada broj 97 u naselju Matija Huđi. Grad Sremska Mitrovica je za radove na ovoj zgradi obezbedio 224.000 dinara, isto toliko su obezbedili i njeni stanari i sva ta sredstva su iskorišćena za ugrađivanje novog interfon sistema, led rasvete i postavljanje novih ulaznih vrata.

„Početkom marta meseca raspisan je konkurs gde je „Gradsko stanovanje“ u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica opredelilo pet miliona dinara kao vid subvencie za radove na poboljšanju kvaliteta života u stambenim zgrada na teritoriji Grada. Što znači u svim troškovima za radove koje su imale zgrade koje su prošle na konkursu Grad je učestvovao sa 50%“, rekao je Miloš Kovač, direktor „Gradskog stanovanja“.

Prema njegovim rečima sva sredstva predviđena konkursom su jako brzo utrošena, a uslovi za dobijanje istih su bili da zgrada ima formiranu skupštinu stanara i potpisan ugovor o održavanju sa „Stanovanjem“.

„Svi radovi su ukupno koštali 10 miliona dinara, od toga oko 3,5 miliona dinara izdvojeno je za zamenu ulaznih vrata na zgradama, isto toliko za razne elektro radove, zamene i uvođenje interfona, video nadzora, zamene rasvete i slično. Takođe u ovom konkursu dozvoljena su sredstva i za zamenu protivpožarnih aparata, a veliki broj zgrada nije imao adekvatne sandučiće, tako da je deo sredstava utrošen i na te stvari“, objašnjava Kovač.

On dodaje da je ukoliko se uzme broj zgrada više od 1800 stanova obuhvaćeno ovim radovima, te da se postoji dogovor sa lokalnom samoupravom da se sa istom akcijom u skladu sa mogućnostima nastavi i u narednom periodu.

Kovač je podsetio da „Stanovanje“ daje i beskamatne pozajmice na period od 2 do 3 godine zgradama za radove većeg obima kao što je zamena krova i da je tu povoljnost već iskoristio jedan broj zgrada.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice kratko je dodala da se sa izdvojenim sredstvima u visini od 5 miliona dinara želelo poboljšati uslove života u kolektivnom obliku stanovanja i da se u toj nameri s obzirom na broj zgrada koje su se javile na konkurs i uspelo. Milovanović je potvrdila Kovačeve reči da će Grad Sremska Mitrovica i narednih godina izdvajati određena sredstva u budžetu za poboljšane uslova stanovanja u stambenim zgradama.

You may also like