Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Slovenija.

Iz te zemlje u Sremsku Mitrovicu stiže folklorna grupa „Sava“ iz Kranja.

Mitrovicu sa ovim slovenačkim ansamblom spaja najlepša reka na svetu…
Počeci organizovanog rada Folklorne grupe “SAVA” iz Kranja dosežu u jesen 1949. godine, kada su se na inicijativu Omladinskog komiteta okupili mladi radnici preduzeća „SAVA“ iz Kranja i ustanovili folklornu grupu. Udruženi rad posvetili su očuvanju slovenačkog kulturnog nasleđa.

Uspešno rukovodstvo i značajna finansijska podrška pokrovitelja ansambla, preduzeća „SAVA“ iz Kranja, doprineli su da se ansambl vrlo brzo razvije i da danas na visokom nivou izvodi svoje kulturno-umetničke programe. Grupa se sastoji od radnika preduzeća „SAVA“, kao i đaka i studenata Kranja i okoline, čineći igrače narodnih igara, pevače sa izvornim narodnim načinom pevanja, muzičare u različitim sastavima. Od 1970. godine folklornu grupu vrlo uspešno dopunjava tamburaški sastav “BISERNICA” iz Reteče kod Škofje Loke. Kroz ansambl je prošlo preko 1.000 mladih igrača.

Grupa je tokom svog dugogodišnjeg postojanja nastupala i u domovini i u inostranstvu, i to u Italiji skoro 40 puta, u Austriji 60 puta, Poljskoj i Nemačkoj po 10 puta, više puta u Francuskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Češkoj, Španiji, Danskoj. Gostovali su i na Kanarskim ostrvima, u Brazilu, Kini i Nepalu, a ovo im je deseti put da gostuju u Srbiji.

Prvih 16 godina grupu je vodio KIRO Deskovski, sledećih 20 godina vrlo uspešan vođa grupe bio je ANDREJ Košič, a od 1985. godine, grupu vodi ZVONKO Gantar.

Brojne laskave ocene domaćih i stranih stručnjaka, priznanja, diplome i brojna odlikovanja opštine Kranj i Republike Slovenije, ali i uvek zadovoljna i oduševljena publika, svedok su kvalitetnog izvođačkog programa ove folklorne skupine. Iako grupu čine mladi ljudi, sigurni su da slovenačko kulturno nasleđe još dugo neće potonuti u zaborav.

Facebook/Srem folk fest

Možda Vam se svidi i