Erika Kin posetila Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Konzervatorsku radionicu „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ u Sremskoj Mitrovici posetila Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih američkih država i sa predstavnicima Zavoda, ali i Grada razgovarala o nastavku saradnje.

„Tokom moje posete malo smo razgovarali o onom šta smo do sada uradili i šta ćemo raditi u narednom periodu, odnosno na koji način da nastavimo našu saradnju. Vidim da je dosta toga već urađeno i da se dosta odmaklo i izuzetno sam zadovoljna rezultatima“, kratko je rekla prilikom posete Kinova.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Ljubiša Šulaja objasnio je značaj konzervatorske radionice.

„Konzervatorska radionica je svakako nešto to je vrlo značajno za Sremsku Mitrovicu, to je jedina konzervatorska radionica na ovim prostorima koja se bavi isključivo konzervacijom antičkih mozaika i to je naša velika čast“, rekao je Šulaja.

On je objasnio da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država Zavodu obezbedila inicijalna sredstva zahvaljujući kojima je i formirana radionica. Nakon toga u čitavu priču se uključilo i Ministarstvo kulture kao jedan od glavnih finansijera konzervacije antičkih mozaika.

„Zajednički cilj Zavoda, Ambasade Sjedinjenih Država i Grada jeste da ovaj projekat traje, da dalje sarađujemo, jer ta saradnja obuhvata još mnogo toga pored same konzervacije mozaika, kao što je razmenu studenata i stručnjaka i nadam se da će se ona proširiti i na druga polja pored kulture“, rekao je Šulaja.

Posetu Kinove predsednik Skupštine grada Tomislav Janković ocenio je kao izuzetno značajnu i jasan pokazatelj da Ambasade želi i dalje da sarađuje na jednom tako velikom projektu kao što je konzervacija mozaika Carske palate.

„Sama činjenica da smo mi jedan manji grad, a da je prethodni ambasador za kratko vreme čak četiri puta bio u Sremskoj Mitrovici, govori u prilog tome koliko je Ambasada posvećena čuvanju kulturne baštine u našem gradu i hvala ima na tome. Zaista smo ponosni na kulturno blago koje imamo i naša obaveza jeste da to blago sačuvamo i nastavimo ovaj projekat“, rekao je Janković.

Ambasada Sjedinjenih Američkih država za četiri godine koliko traje saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika i Gradom Sremska Mitrovica u projekat konzervacije mozaika Carske palate uložila je oko 74 hiljade dolara.

You may also like