Ekologija i zaštita životne sredine: Šansa za nova radna mesta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru profesionalne orijentacije u narednom periodu sremskomitrovački srednoškolci imaće mogućnost da se upoznaju sa radom nekoliko visokoškolskih ustanova. Upravo s tim u vezi danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana prezentacija Univerziteta „Singidunum“, Fakulteta za „Futura“ i njihovih novih takozvanih „zelenih“ smerova iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Prezentaciji su prisustvovali učenici završnih razreda Mitrovačke gimnazije i Sredne prehrambeno – šumarske i hemijske škole.

„Danas organizujemo jedan skup koji se bavi novim zelenim zanimanjima, razgovaramo sa učenicima srednjih škola o mogućnostima zapošljavanja u oblasti zaštite životne sredine i obrazovanja u toj oblasti, jer je ova oblast veoma interesantna zato što nije kao neke fundamentalne nauke gde vi izučavate samo prirodne ili samo društvene nauke, zaštita životne sredine zahteva jedan multidisciplinarni pristup i to je ono što obrazovanjeu oblasti zaštite životne sredine razlikuje od drugih“, rekla je Sonja Avramović, saradnik u nastavi na fakultetu ta primenjenu ekologiju „Futura“ iz Beograda.

Avramović je objasnila da studenti stiču znanja iz ekonomije, prava, politike uz naravno znanje iz prirodnih nauka.

Prema njenim rečima izuzetno je bitno razgovarati sa učenicima o mogućnostima zapošljavana na nova takozvana „zelena“ radna zato što Evropa i preduzeća zaštitu životne sredine više ne vide kao jednu potrebu današneg društva, već kao mogućnost za novi biznis.

Neki od novih smerova sa kojima su danas upoznati sremskomitrovački učenici završnih razreda jesu analitičar za zaštitu životne sredine, analitičar za upravljanje prirodnim resursima, ekonomija životne sredine, procena rizika u životnoj sredini, procene rizika u odnosu na klimatske promene.

You may also like