U regionalnoj privrednoj komori u Sremskoj Mitrovici u sredu, 29. novembra održano je prvo u nizu planiranih predavanja za farmere o značaju prevencije i štetnom uticaju mikotoksina na zdravlje domaćih životinja, koje organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa kompanijom Patent CO.

Kako je saopšteno iz PKS, cilj edukacije je podizanje nivoa znanja stanovništva o posledicama suše i uzrocima pojave mikotoksina u hrani za životinje, kao i o prenošenju štetnog dejstva mikotoksina na ljude kroz konzumiranje kontaminiranih proizvoda od životinja. To je posebno važno ako se ima u vidu da su ovo leto obeležile ekstremno visoke temperature koje pogoduju razvoju gljivica koje proizvode mikotoksine u žitaricama, na kojima se bazira ishrana životinja, pre svega na kukuruzu.

Najefikasniji način da se spreči štetnost mikotoksina je redovna primena kvalitetnog adsorbenta mikotoksina.

Kroz aktivan dijalog sa farmerima proizvođačima hrane, predstavnici kompanije Patent CO odgovoriće tokom predavanja na sva pitanja ekonomske opravdanosti upotrebe adsorbenata u situaciji povećanog rizika po zdravlje ljudi zbog prisustva višeg nivoa mikotoksina u hrani za životinje.

U narednom periodu predavanja će biti održana i u regionalnim privrednim komorama u Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Požarevcu, Valjevu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici i Užicu.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i