Dani paprike u Ravnju – nova manifestacija na agro-gastro sceni Srema i Mačve

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U nedelju, 24. septembra u Ravnju na platou u centru sela održaće se „Dani paprike“, nova manifestacija na agro-gastro sceni Srema i Mačve.

09.00 – Početak takmičenja u pripremanju ajvara
10.00 – Merenje najteže paprike
11.00 – Otvaranje manifestacije i obilazak izlagača paprike
11.30 – Kulturno umetnički program:
– Folklorni ansambl „Branko Radičević“, Sremska Mitrovica
– Narodni orkestar Sirmiumarta, Sremska Mitrovica
12.30 – Likovna radionica „Išli smo u Afriku da sadimo papriku“
(učenici OŠ „D.R.Narod“ Ravnje)
13.00 – Fudbalska utakmica „Paprikari – Opštinari“ (školsko dvorište)
16.00 – Proglašenje pobednika:
– Najteža paprika
– Najukusniji ajvar
– Najbolji likovni radovi

Organizatori manifestacije su Udruženje povrtara “Ravnjanska kapija” i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Paprika je veran saputnik kroz čitav život. Ima je u onim jelima po kojima se pamti detinjstvo, a čiji se recept može opisati kao „ni od čega nešto“. Tako već generacije dece jedu „hleba, masti i paprike“, jelo skromnog imena i
bogate istorije.

Paprikom su bili inspirisani i omiljeni pisci književnosti za decu, pa je tako iz Ršumovićevog pera izašla pesma Išli smo u Afriku da sadimo papriku, a družina iz Prokinog gaja u Ćopićevom romanu Orlovi rano lete nadenula je svom strogom učitelju nadimak Paprika. Deca rastu, rastu i prohtevi, sa Ršumovića se prelazi na Red Hot Chili Peppers. Jedni se na papriku mršte, aforistički je nazivajući nejestivim delom punjene paprike, a drugi je toliko vole da joj posvete čitavu manifestaciju. Tako se u Ravnju, u mačvanskom delu Sremske Mitrovice, organizuju Dani paprike. Taj kraj poznat je po paprici krupnog ploda, koja kao da je stvorena za ajvar i zimnicu. Ravnjanci su nekoliko decenija posvetili selekciji, ukrštanju i stvaranju svoje sorte koju često nazivaju Ravnjanska kapija.

Svoje proizvode će izložiti članovi udruženja “Ravnjanska kapija”, kao i svi zainteresovani Ravnjanci, jer kako i sami kažu “u Ravnju svaka druga kuća gaji papriku”. Specijalitete od ove gastro delicije ponudiće udruženja žena i seoska turistička domaćinstva iz Mačve i Srema. Od jutra će se paprika pripremati i peći na razne načine, čistiti, mleti, kuvati sa tajnim sastojcima, te će se gotov ajvar spremati u teglice. Priprema ajvara je takmičarskog karaktera, svim posetiocima je dozvoljena degustacija, a biće izabrana i najteža paprika. U okviru događaja, domaćin će organizovati i kulturno umetnički program, sportska dešavanja i likovnu radionicu za najmlađe.

Ajvar se u jesen tradicionalno priprema za zimnicu, pravi se od crvene paprike, patlidžana, ljute paprike, te sitnih tajnih sastojaka. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje i enigma našeg područja: da li je namaz, prilog ili jelo? Saznajte najbolje recepte i stare gastro običaje upravo u Ravnju.

Možda Vam se svidi i