Sremska Mitrovica – Povodom Dana grada i Gradske slave i ove godine će na Trgu Ćire Milekića i u Gradskom parku u Sremskoj Mitrovici biti održana „Pokazna vežba Jedinice specijalističke čete odreda iz Novog Sada“.

Pokazna vežba zakazana je za danas, sa početkom u 15:00 časova, a organizator iste je Grad Sremska Mitrovica.

Javna prezentacija opreme, vozila i ljudstva, u kojoj učestvuje odred iz Novog Sada, usmerena je na upoznavanje osnovnih principa delovanja i nadležnosti Žandarmerije Srbije.

Cilj manifestacije je da se građani i šira javnost, a posebno deca i omladina, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, bliže upoznaju sa radom Žandarmerije – prirodom posla, svrhom postojanja i njenim značajem za sve njene državljane. Uz to se, na primeren i očigledan način, doprinosi smanjenju straha od uniformi i uniformisanih lica, koji je čest kod najmlađih, i izgrađivanju i podizanju svesti o tome u kojim hitnim slučajevima, kada i kako, svi mogu da se obrate za pomoć pripadnicima Žandarmerije.

Zbog toga je korisno upoznati njen značaj i to kroz razgovor i demonstriranje aktivnosti koje su bliske i razumljive deci. Žandarmerija je jedna od državnih, javnih službi i policijska jedinica MUP-a Srbije. Njeni pripadnici obavljaju zadatke različite složenosti i sprovode akcije koje doprinose očuvanju granica i teritorije naše zemlje, uspostavljanju javnog reda i mira, kada je on narušen, i pružaju pomoć i zaštitu ljudima u opasnim situacijama, kao što su velike vremenske nepogode, nesreće na vodi i kopnu i sl. Izvođenjem pokaznih vežbi, pripadnici novosadskog odreda predstaviće svoju profesiju ne samo nošenjem specifičnih uniformi, nego i svojim sposobnostima.

Kroz vežbe će pokazati kako održavaju fizičku i psihičku spremnost da u svakoj situaciji adekvatno reaguju. Prisutni će imati priliku da neposredno vide kako izgledaju brojne vežbe i treninzi, neophodni za stalno održavanje kondicije, izdržljivost, snalažljivost, spremnost i rad pripadnika Žandarmerije. To obuhvata fizičku spretnost, ovladanost borilačkim i drugim veštinama, veštinu višenja na sajli, dosetljivost, snagu. Pored toga, biće demonstrirana i oprema koja se koristi, naoružanje, neka od vozila i deo rada specijalnih jedinica. Pošto je manifestacija interaktivnog karaktera, prisutni će moći da razgovaraju sa pripadnicima novosadskog odreda i dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju.

Održavanjem ovakve manifestacije aktivno se doprinosi promovisanju vrednosti i principa na kojima se temelji rad javnih službi, afirmiše se uloga zaposlenih u njima, što pozitivno utiče na razvoj lokalne zajednice i društva.

Možda Vam se svidi i