Sremska Mitrovica – Ruralni centar „Sova“ iz Sremske Mitrovice u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru projektnih aktivnosti podržanih od strane Grada Sremska Mitrovica danas će obeležiti Međunarodni dana vrabaca.

Cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak, a neke od aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru nje su radionice u Srednjoj medicinskoj školi „Draginja Nikšić“ na teme „Omladiskog Aktivizma u zaštiti biodiverziteta područja Drina Sava“ i „Ugrožene vrste ptica“. Takođe u okviru obeležavana Međunarodnog dana vrabaca biće sproveden redovan monitoring ptica u Spomen parku, gradskim parkovima i duž reke Save.

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca a to su pokućar, poljski i španski vrabac. Za Sremsku Mitrovicu u urbanom području je karakterističan vrabac pokućar, dok se poljski vrabac nalazi mahom u ruralnom području i prati zbunastu vegetacije, do sada u Sremu nije zabeležen španski vrabac.

Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009.godine.

Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Iz Ruralnog centra „Sova“ pozivaju sve ljubitelje ptica da se priključe manifestaciji na neki od sledećih načina:

– slanjem fotografije rezulucije veće od A4 formata min 300 pic vel min 1,5 mb na mail ruralni.centar.sova@gmail.com.

– postavljanjem slike na post ispod teksta na FB stranici OVDE.

– javljanjem brojnost vrabaca po danu i lokaciju u urbanom i ruralnom području grada Sremska Mitrovica i okolnih sela na mail ruralni.centar.sova@gmail.com.

Rok za slanje fotografija i podataka je 23. mart kada će biti proglašeni pobednici.

Pored Sremske Mitrovice Društvo za zaštitu i proučavanje ptica će obeležiti Međunarodni dan vrabaca još i u Novom Sadu i Beogradu.

You may also like