2013. godina – i dalje problem odlaganja smeća. Problemi oko Regionalne deponije Srem – Mačva. Građani i dalje stvaraju divlje deponije.

Skupština Grada u Sremskoj Mitrovici 2103. godine usvojila je Izveštaj o realizaciji Sporazuma o izgradnji, upravljanju i korišcenju regionalnog sistema za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritoriji Šapca i Sremske Mitrovice.

Iako je obećano da će radovi na regionalnoj deponiji koja je izgrađena u ataru sela Šašinci, opštine Sremska Mitrovica, biti gotovi do proleća 2012. godine i da će ona nakon toga biti puštena u rad, te godine realizacija nije bila uspešna.

Sporazum je usvojen, ali Regionalna deponija „Srem – Mačva“ izgleda da će zvanično biti otvorena tek kada se oglase nadležni iz Grada Šapca.

Skupština je 2013 godine ovlastila tadašnjeg gradonačelnika Sremske Mitrovice, Branislava Nedimovića da razreši nastale probleme u funkcionisanju preduzeca Regionalna deponija „Srem Macva“.

Gradonačelnik vrlo kategorečno staje uz svoj Grad i smatra da su interesi Grada Sremska Mitrovica na prvom mestu.

„Mi smo vec nekoliko puta uputili zahtev gradu Šabac da raspravimo pitanja koja su sporna oko organa upravljanja, ali ono što je jako važno da smo mi danas doneli jedan zakljucak, kojim cemo pokrenuti postupak formalnog i  mirnog rešenja spora.Ukoliko ne razrešimo ovaj problem mirnim putem, mi ce mo se obratiti sudskim institucijama“ rekao je Nedimovic.

Skupština grada Sremska Mitrovica je septembra meseca prošle godine, donela odluku o izboru novog direktora a tada su i promenjeni clanovi upravnog odbora.

„Još uvek nemamo odgovor Grada Šapca, jer  sve odluke donose koncezusom, cak je i ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine odredilo svog predstavnika a Šabac ni na to nije dao svoj odgovor.Na svaku odluku koju je Grad Šabac uputio gradu Sremska Mitrovica ili nekom drugom organu Grada, mi smo dali pozitivnu odluku.Necu ja uticati na volju gradana Šapca ali isto tako ne mogu dozvoliti da neko utice na volju gradana Sremske Mitrovice.Ono što predstavlja problem, sada, je finansiranje.Mi dolazimo u situaciju da nešto samo finansiramo i nemamo nikakav uticaj, pitam se onda gde je tu volja gradana Sremske Mitrovice. Da li je  naš jedini posao  da damo našu zemlju da neko doveze svoje smece?Ja to necu dozvoliti nikad, i to je osnovni razlog! Zato što vidim da neko ne želi da poštuje institucije Sremske Mitrovice, ni gradane Sremske Mitrovice!Naravno, sve se ovo može rešiti na popuno normalne nacine i mi njih moramo ubaciti u formalne okvire, imali smo nekoliko neformalnih razgovora i šta imamo od toga?“ rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Prema ranije potpisanom sporazumu ova dva Grada, direktora imenuje Grad Sremska Mitrovica, medutim, potvrdu imenovanja treba da izvrši i grad Šabac.Iz Šapca se po tvrdnji nadležnih Grada Sremska Mitrovica se ne „oglašavaju“ iako su po sporazumu obavezni da to učine.

Ovaj problem je izgleda nastao promenom vlasti. U Šapcu vlast je formirala koalicija na celu sa DS, a u Sremskoj Mitrovici demokrate odlaze u opoziciju.

Obavezu koju ima Grad Sremska Mitrovica, da deponija „Srem Mačva“ bude završena, direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica, koja je nadležna, izvršava.

„U toku je izgradnja vodovodnog prikljucka, upotrebna dozvola ce biti izdata, sve u skladu sa zakonom o izgradnji.Dobicemo dozvolu, integrisanu, dobili smo planska akta.Sve smo završili što je do nas“ dodaje Nedimovic.

Izgradnju deponije, vredne 11 miliona evra, finansirala je EU sa 7,3 miliona evra i opštinski budžeti dva grada sa 2,3 miliona evra, a ostatak Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Gradnja deponije, zahvaljujuci obezbedenom novcu, počela je na vreme i završena je prema planu. Bila je gotova polovinom 2012 godine.

Deponija „Srem Macva“ zvanično nije bila u probnoj upotrebi, ali je po recima gradonačelnika Nedimovica, tokom izborne kampanje 2012 godine, neko pokušao da 32 kamiona smeća doveze na deponiju iz Šapca u Mitrovicu,  mimo znanja organa uprave Grada Sremska Mitrovica.

„I to je stvar kojom treba da se bavimo, jer i to je jako važno.Zašto je došlo 32 kamiona smeca u Sremsku Mitrovicu?Probni rad?Slažem se ali ne bez znanja Sremske Mitrovice.I što je najgore od svega, ovde se pokušava predstaviti jedna stvar koja nije tacna, to je da mi želimo da zbog personalnih rešenja nešto  menjamo, što nije cilj.Cilj je da se volja grada Sremska Mitrovica poštuje“ objašnjava Branislav Nedimovic.

Evropska Unija nece primiti nijednu državu koja nema regulisan sistem upravljanja otpadom.Sremska Mitrovica je bila na dobrom putu.Deponija „Srem Macva“ je projekat, koji je isplativ jer bi se na ovoj deponiji odlagao otpad dva grada. Što znaci i manje troškova.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ČUVAŠ PRIRADU – ČUVAŠ SEBE: Ne sa strane u kantu sve može da stane” koji se finansira iz budžeta REPUBLIKE SRBIJE- MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i