Divlje deponije i animalni otpad 2015
Divlje deponije problem su mnogih sredina, kako gradskih, tako i seoskih, ali pored velikih kolicina smeća koje se pogrešno odlažu, na mestima koja nisu pređvidena za to, problem predstavlja i odlaganje animalnog otpada.
Dok je belgijska kompanija Energo zelena, kafilerija koja se bavila preradom animalnog otpada, radila u Indiji, ovaj problem za sve sa teritorije Sremske Mitrovice bio je manji, ali i dalje je postojao. Iz ekonomskih razloga po uginule životinje iz ovog preduzeca su u Sremsku Mitrovicu dolazili u trenutku kada broj uginulih životinja bude veci, bez obzira na to, rešenje je ipak postojalo.
S obzirom da se Energo zelena povukla iz Inđije, problem odlaganja animalnog otpada za Srem predstavlja i predstavljaće jedan veliki problem. Trenutno rešenje ovog problema grad Sremska Mitrovica nema, ali kako su ranije iz lokalne samouprave najavili za ovu godinu u planu je izgradnja centralnog punkta za animalni otpad kao i skladišta sa kontejnerima u Laćarku.
Do tada, animalnog otpada Mitrovcani se rešavaju na razlicite načine, najčešce i najlakše rešenje koje koriste jeste prosto odlaganje ovog otpada kako na uredenim, tako i na divljim deponijama.
Meštani iskopali rupu
Iz Mesne zajece Laćarka kažu da su oni na deponiji koja postoji na putu ka Martincima iskopali takoreci jednu rupu, kako bi animalni otpad bio odlagan u nju i zatrpavan zemljom, kao jedino trenutno rešenje, ali da je do te rupe trenutno nemoguce stici s obzirom da su oko nje odložene velike kolicine drugog smeca.
Animalni otpad ne završava uvek na ni na deponijama, već često može da se nađe i na njivama u kanalima, pored puteva.
Nesavesno odlaganje animalnog otpada predstavlja izuzetnu opasnost po stanovništvo, jer donosi razne ekološke i zdravstvene rizike.

Problemi Sremske Mitrovice i Šapca oko regionalne deponije se rešavaju

Podsecamo, dva grada su se, nakon realizovanog projekta izgradnje deponije nadomak Jarka, pre više od godinu dana razišla kod kadrovskih pitanja vezanih za rad preduzeca koje je opet zajednicki formirano sa zadatkom da upravlja tom deponijom. Mitrovacka skupština, koja je po tadašnjem Sporazumu o saradnji imala i to pravo, imenovala je novog direktora preduzeca, ali kako se o tome nije izjasnila Skupština Šapca on do danas nije stupio na dužnost.

 

Da bi se problem prevazišao, strane su se sada dogovorile da izmene Sporazum, ali i Osnivacka akta.

U avgustu mesecu 2015 godine, JKP „Regionalna deonija Srem – Macva“ obeležilo je prvu godinu aktivnog rada, a sumiranjem do tada uradenog dovelo je do usvajanja prve izmene i dopune Programa poslovanja preduzeca za 2015. godinu.

Izmene i dopune Programa poslovanja su usvojene na te godine održanoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica, na kojoj je takođe doneto rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora ovog komunalnog preduzeca. Dužnost direktora i u narednih šest meseci vršice Nebojša Popovic, diplomirani tehnolog iz Sremske Mitrovice.

 

Na poziv lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, održan je još jedan sastanak sa predstavnicima grada Šapca u nameri da se prevazide problem i razjasne nesuglasice koje vec duži vremenski period postoje na toj relaciji, a odnose se na funkcionisanje zajednickog preduzeca Regionalna deponija „Srem-Macva”.

 

Na sastanku predstavnika gradova Sremske Mitrovice i Šapca došlo je do rešenja problema izmedu te dve lokalne samouprave, kao osnivaca zajednickog javnog preduzeca Regionalna deponija “Srem-Macva”.

 

Radne grupe su usaglasile novu verziju Sporazuma o saradnji dva grada, kao i izmenu Osnivackog akta. O tim promenama potrebno je da se na sednicama do kraja godine izjasne i parlamenti u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. U slucaju da ovi dokumenti tada dobiju zeleno svetlo izbor novog direktora zajednickog preduzeca, što je do sada bio kamen spoticanja, ocekuje se u martu 2014. godine.

– Jedna od izmena odnosi se na odluku da grad Šabac sada imenuje direktora, a Skupština grada Sremska Mitrovica predsednika Nadzornog odbora na period koji je odreden u Sporazumu. To se ocekuje u martu iduce godine, nakon cega ce, nadamo se, preduzece profunkcionisati, rekao je zamenik gradonacelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković.

O dogovoru koji su postigle radne grupe potrebno je da se izjasne skupštine oba grada. Ukoliko u parlamentu on dobije zeleno svetlo, normalizacija odnosa Šapca i Sremske Mitrovice u vezi sa zajednickim preduzecem je tada sasvim izvesna, kao i izbor novog direktora na predlog Skupštine Šapca, i predsednika Nadzornog odbora na predlog Mitrovice.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ČUVAŠ PRIRADU – ČUVAŠ SEBE: Ne sa strane u kantu sve može da stane” koji se finansira iz budžeta REPUBLIKE SRBIJE- MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Možda Vam se svidi i