ČUVAŠ PRIRODU – ČUVAŠ SEBE: Ne sa strane u kantu sve može da stane “Nekadašnje“ divlje deponije

Od strane Ozon
0 komentar

Zagađenje i šteta po zdravlje koju divlje deponije proizvode je velika. Veoma važno je raditi na edukaciji i razvijanju svesti građana, na tome, kao i na sanaciji divljih deponija najviše radi Javno komunalno preduzeće “Komunalije”.

JKP “Komunalije” rade podjednako i na sanaciji divljih deponija, ali i na edukaciji stanovništva. Akcenat je stavljen na najmlađe, pa je tako za njih u toku godine organizovano više edukativnih interaktivnih radionica, zanimljivih predavanja, takmičenja, pozorišnih predstava. U aktivnosti su uključeni kako mališani iz vrtića, tako i osnovci.

Najmlađim Mitrovčanima, kako kažu iz “Komunalija” već su poznati termini “ekologija”, “reciklaža”, “separacija otpada”, što je napominju jako pohvalno, jer na taj način se stvara jedna nova kultura i gradi drugačiji odnos prema otpadu.

To je bitka koju “Komunalije” dobijaju, međutim ima i onih bitaka koje redovno gube, kao što je skoro, pa svakodnevno nastajanje novih deponija, odnosno ponovo pojavljvanje otpada na mestima divljih deponija koje su u međuvremenu sanirane. Primera ima i u samoj Sremskoj Mitrovici, podjednako kao i u selima.

Divlja deponija, na primer, u ulici Stevana Sremca u Sremskoj Mitrovici u poslednjih nekoliko godina čišćena je najmanje 20 puta, slično je i sa deponijom u naselju „Orao“.

Edukacija, pooštrena kaznena politika, češće inspekcijske kontrole, uključivanje civilnog sektora u rešavanje problematike divljih deponija, baš kao i više nivoa vlasti jedini je način da se Sremska Mitrovica, Srem, pa i Srbija nose sa ovim problemom, jer u pregovorima za pristup Evropskoj uniji vrlo je važo i poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine i podrazumeva niz mera, pravlnika i standarda koje svaka članica Unije mora da ispunjava.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ČUVAŠ PRIRADU – ČUVAŠ SEBE: Ne sa strane u kantu sve može da stane” koji se finansira iz budžeta REPUBLIKE SRBIJE- MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i