Gradska samouprava traži rešenje

U 2007.godini, Opština Sremska Mitrovica uspostavila je program saniranja divljih deponija i dobila mogućnost da za ove namene sredstva dobije od vlade Srbije. Divlja deponija izmedu Laćarka i Martinaca bila je stara 25 godina, a prostirala se na 19.000 metara kvadratnih. Procenjuje se da se samo na toj deponiji nalazilo oko 15.000 tona otpada. Za saniranje smeća na konkursu Fonda za zaštitu životne sredine odobreno je 10 miliona dinara i potpisan ugovor za projekat ‘’Očistimo divlju deponiju u Lacarku’’.

Projekt je završen do kraja 2009.godine, deponija je uklonjena za dvadesetak dana, nakon cega je zemljište rekultivisano i posađeno je drveće.

Ali samo na papiru. Nakon završetka radova na uklanjanju divljih deponija, nicale bi druge koje ne mogu biti sanirane dok se ne sklope novi dogovori sa Vladom Srbije.

2010.godine selo Lacarak ponovo dobija medijsku pažnju, jer je nova divlja deponija ponovo pretila ekološkim problemom.

Dnevne novine Kurir, objavile su tekst pod naslovom , HOROR: U SREMSKOJ MITROVICI JEDU UGINULE SVINJE!

Na deponiji životinjskih leševa kod Sremske Mitrovice meštani sa uginulih zaraznih svinja seku butke i plećke. Ne zna se da li ih jedu, prodaju, daju kerovima – pisao je novinar Kurira.

Deponija u selu Laćarak, ponovo se pojavila nekoliko stotina metara dalje od one koja je samo šest meseci ranije očišcena i izmeštena. Novonastala deponija je u gorem stanju nego što je bila prošla i predstavlja ekološku bombu.

Ove takozvane divlje deponije stvaraju gradani koji bacaju svoje smeće na mesto koje nije predvodeno za to i u ozbiljnoj meri ugrožavaju zdravlje celokupnog stanovništva.

Sremska Mitrovica ima gradsku deponiju na četiri kilometra od divlje deponije u Laćarku, ali nažalost, malo stanovnika ovog mesta je koristi.

Po tvrdnjama nadležnih u Sremskoj Mitrovici, opštini kojoj pripada selo Laćarak organizovne su i inspekcijske akcije, čistili se kanali po selima u koje su meštani takode bacali uginule životinje, ali nažalost, efekta nema .

Od 2014. godine u funkciji je jedna od najvećih regionalnih deponija u Vojvodini.

Možda Vam se svidi i