Čini dobro i dobru se nadaj: Mladost za starost

by Ozon
0 comment

Sremska Mitrovica – Da pomoć onima kojima je potrebna zna često da bude pružena od onih od kojih se to najmanje očekuje dokazala su četiri mlada momka iz Mačvanske Mitrovice koja su samoinicijativno obezbedili ogrev za predstojeću zimu baka Rajki Stojanović iz Salaša Noćajskog.

Oni su Nemanja Radoičić, Predrag Milovančević, Radovan Ivić i Čedomir Nedeljković, a ona je sama, bolesna, napuštena i živi u neverovatno teškim uslovima.

Za Rajku ovi mladi momci su čuli sasvim slučajno, preko sveštenika u Salašu Nemanje Živkovića koji je upoznat sa okolnostima u kojima Rajka već godinama unazad živi.

„Od sveštenika Nemanje čuo sam za baka Rajku koja na žalost, živi u strašnim uslovima, neverovatnoj bedi, prosto nezamislivo je da neko u 21. veku može da živi tako, jer najiskrenije ona kao da je ostala u srednjem veku“, počinje priču Čedomiri dodaje da je nakon razgovora sa sveštenikom odmah odlučio da će pokušati Rajki i da pomogne.

„Predloloži sam svojim „kompanjerosima“ da učinimo nešto dobro i korisno za Rajku i naravno moja ideja je odmah prihvaćena. Za početak odlučili smo da je najbolje da joj obezbedimo drva, odnosno ogrev za zimu“, nastavlja Čedomir.

Kako ne bi prikupljali novac od svojih sugrađana koji imaju i dovoljno svojih novčanih problema ovi mladi momci su odlučili da ogrev prikupe sami.

„Drva koja smo obezbedili Rajki smo našli na obali Save, to su grane i stabla koja je reka izbacila na obalu i koja su se tu osušila, što znači da će biti dobra za vatru. Nismo nikom napravili štetu, nismo ništa tuđe uzeli, a čak smo prikupljajući ta drva malo i očistili obalu“, priča Predrag.

Radovan se nadovezuje na njegovu priču i objašnjava da im prikupljanje drva nije oduzelo previše vremena, jer su kako kaže, sva četrvorica radila zajedno, a i imali su dobar motiv, pa je posao bio lak i brzo obavljen. On je dodao da im je prevoz drva do Rajke obezbedio prijatelj Zvonko Koprić i zahvalio mu se na tome.

„Mi se baš ne razumemo oko tih mernih jedinica, ali procena starijih je da smo prikupili oko 3 kubika drva“, kaže Čedomir.

Nemanja kaže da su „usputno“ raskrčili i pokosili Rajkino dvorište, očistili ga od smeća koje je bilo nagomilano i koliko je to moguće „doveli ga u red“.

„Prizor koji smo zatekli u dvorištu bio je strašan, ali ništa upoređujući sa onim iz kuće. Prosto neverovatno je da tamo neko živi. Mislim da smo u trenutku kada smo kročili u njenu kuću sva četvorica shvatila koliko smo srećni i da treba da budemo zadovoljni i zahvalni na onom što imamo i što nam roditelji pružaju“, priča Nemanja.

„Radi dobro i dobru se nadaj – čuvena rečenica koja je nekako postala kliše, ali mi smo se zaista vodili njom. Sve što smo za Rajku učinili, a to zaista nije puno, to smo uradili zato što smo želeli, a ne očekivajući neku nagradu, priznanje okoline i slično, čak nismo želeli ni da se o ovome piše, ali sveštenik Nemanja je bio uporan, mada možda to nije ni loše, ko zna možda nekog podstaknemo da uradi nešto slično“, ubacuje se ponovo u priču Čedomir.

Radovan objašnjava da su saznali da Rajka već godinama živi sama, da su joj muž i ćerka preminuli i da ona nije u potpunosti psihički zdrava.

„Baka je bila vrlo zbunjena kada smo došli kod nje, pitala nas je koliko će to sve da košta i nije mogla da veruje da to radimo samo da bi joj pomogli. Međutim vremenom je stekla poverenje i čak smo se dogovorili da joj čaradak koji stoji „na staklenim nogama“ porušimo kako to ne bi uradilo vreme i napravilo dodatnu štetu“, priča Predrag.

Sva četvorica su se složila da je osećaj posle onoga što su za sada uradili za Rajku zaista sjajan i da je to nešto što im je dalo dodatan motiv da nastave i dalje da joj pomažu. Ovo je kažu prvi put da su tako nešto uradili, ali svakako ne poslednji.

„Bilo bi lepo da se više mladih organizuje i učini nešto dobro za ljude iz svoje okoline ili za svoju zajednicu, našim starima je pomoć možda sada najpotrebnija i njih nikako ne treba da zaboravimo, starost je čeka sve nas“, zaključuje Čedomir.

You may also like