Biblioteka slavi rođendan. Članarina 50% jeftinija

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prigodnim programom juče je obeležena 151. godina postojanja i rada Biblioteke „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici.

Proslavi su prisusutvovali predstavnici lokalne samouprave i sremskomitrovačkih ustanova kulture, Matice srpske, zaljubljenici u pisanu reč, a sve ih je ugostilo osoblje Biblioteke na čelu sa nedavno postavljenim novim direktorom Rajkom Sekulić.

Povodom rođendana, Biblioteka će i ove godine organizovati akciju vezanu za učlanjenje, pa će tako u utorak, 7. februara na dečijem odeljenju, odnosno u sredu, 8. februara na odeljenju odrasle za sve koji budu želeli da se učlane važiti popust od 50%.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je jedna od najstarijih biblioteka u Sremu. Njeni temelji vezuju se za 1886. godinu, kada je u Sremskoj Mitrovici osnovana Srpska građanska čitaonica, prva biblioteka u gradu. Krajem XIX i početkom XX veka u gradu su nastajale i druge biblioteke koje su u godinama Prvog i Drugog svetskog rata doživljavale i razaranja i prestanak rada. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, dolazi do objedinjavanja knjižnih fondova u gradu i stvaranja Narodne knjižnice i čitaonice „Prosveta“, koja je imala 2.115 knjiga i bila smeštena u dve prostorije privatne zgrade. Godine koje su sledile označile su sadržajne puteve razvoja nove biblioteke na starim temeljima. Godine 1969. biblioteka ulazi u nove prostorije u centru grada i dobija naziv „Gligorije Vozarević“, po iskrenom ljubitelju knjiga, koričaru, knjigovescu i izdavaču XIX veka Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru.

You may also like