Od ponedeljka je na auto-putevima Srbije počelo merenje prosečne brzine između naplatnih rampi, takozvano point to point merenje brzine. To znači da će se prilikom prolaska naplatne rampe na ulasku na auto-put zabeležiti vreme i kada vozilo stigne na izlaznu naplatnu rampu, tamo će se takođe zabeležiti vreme i izmeriti prosečna brzina na toj sekciji puta. Ukoliko je prosek veći od ograničenja na auto-putu od 120 kilometara na sat, vozač će biti kažnjen.

Vozači će odmah po napuštanju naplatne rampe na bloku za plaćanje moći da iščitaju svoju prosečnu brzinu i vide da li su je prekoračili. Ukoliko je u pitanju vozilo srpskih registarskih oznaka, vlasniku vozača će biti poslata na adresu mandatna kazna, a ukoliko je vozilo stranih registarskih oznaka, mandatna kazna će biti naplaćena na licu mesta.

– Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje pa mogu odmah da znaju da li su prekršili zakon. Biće sankcionisani i vozači koji elektronski plaćaju putarinu. Njima će sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi. Saobraćajna policija će te vozače odmah zaustavljati na naplatnoj rampi, ukoliko vozila nisu iz Srbije, ili će im kazna stizati na kućnu adresu, ukoliko su vozila registrovana u Srbiji – kažu u Upravi saobraćajne policije.

Upravo kako bi se sprečilo divljanje vozača po auto-putevima, MUP Srbije je pripremio ovaj projekat, kako ne bi došlo do situacije da neki vozači voze i preko 200 kilometara na sat na auto-putevima.

– Policija neće koristiti radare, niti kamere, već postojeći sistem naplate putarina. Ako znamo tačno rastojanje između dve naplatne rampe, ako znamo kada je neko ušao, a kada izašao na nekoj naplatnoj rampi, mi ćemo lako izmeriti srednju brzinu tim vozilima – izjavio je za medije Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi da je krajnji cilj ove mere smanjenje broja stradalih na auto-putevima.

– Vest o postavljanju takozvane sekšn kontrol na srpskim auto-putevima se polako širi i među strancima, pošto je primetno da su počeli da smanjuju brzinu. Treba napomenuti i da za građane Srbije koji nemaju ovde prebivalište, odnosno naše dijasporce, i dalje važe posebna pravila. Naime, kada dođu sa vozilima stranih registarskih oznaka, treba da znaju da za njih zbog toga važi posebna procedura. U zavisnosti od visine prekoračenja brzine, oni će na licu mesta biti kažnjavani, a ako su veća prekoračenja u pitanju, biće odmah sprovedeni kod dežurnog prekršajnog sudije – naglašava Okanović.

Propisane kazne
– 121-140 km/h – 3.000 dinara
– 141-160 km/h – 5.000 dinara
– 161-180 km/h – 6.000-20.000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana
– 181-200 km/h – 15.000-30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca
– 201+ – 100.000-120.000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvole najmanje osam meseci.

Sat računa prekoračenje
Ukoliko se vozi po propisima, tačno se, naime, zna koliko je vremena maksimalnom dozvoljenom brzinom potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, na najfrekventnijim deonicama:
– Horgoš-Preševo (537 km): četiri sata, 16 minuta
– Naplatna rampa Vrčin – Naplatna rampa Niš (205 km): jedan sat, 42 minuta
– Naplatna rampa Vrčin – Naplatna rampa Preševo (359 km): tri sata
– Šimanovci-Šid (85 km): 42 minuta
– Ljig-Preljina (40 km): 20 minuta

vesti-online.com

Možda Vam se svidi i