Arapi dali pare, Srbi ako želite – javite se

Od strane Ozon
0 komentar

Krajem januara biće raspisani tenderi za 14 projekata za navodnjavanje, a izgradnja sistema biće finansirana iz kredita „Abu Dabi fonda“.

Foto: Tanjug, arhiva

Foto: Tanjug, arhiva

„Negde oko 22.000 hektara novog zemljišta biće navodnjavano. Imamo 11 lokacija na prostoru Vojvodine, kod njih je najveća površina koju će se kasnije navodnjavati. Imaćemo sistem u Mačvi, kod Šapca, zatim prostor oko Pančevačkog rita“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je dodao da će se izgradnjom sistema dovesti voda do obradivih površina, a na vlasnicima je da ukoliko su zainteresovani konektuju se i koriste vodu.

„Voda je spas za poljoprivredu, ako nema vode u današnje vreme ne možemo da pričamo o razvoju“, rekao je ministar i pojasnio da u voćarstvu ukoliko nemate kvalitetno navodnjavanje prinos je 20, 30 do 35 tona po hektaru, dok je sa navodnjavanjem prinos 60, 70 do 80 tona po hektaru.

Kako kaže od zemalja u okruženju sistem navodnjavanja dobro su razvile Mađarska, ali i Italija i dodao da je nedavno bio u Izraelu i da je kod njih video da prečišćavaju otpadnu vodu i koriste za navodnjavanje, ada su taj sistem rada, koji dobro funkcioniše, učili u bivšoj Jugoslaviji.

b92.net

You may also like