Apotekari održali protest

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas su zaposleni u Zdravstvenoj ustanovi Apoteka Sremska Mitrovica održali protestnu šetnju od Trga Ćire Milekića do Gradske kuće. Zahteve koje su zaposleni tom prilikom uputili lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovca, na čelu sa gradonačelnikom Vladimirom Sanader jesu isplata zaostalih zarada, uplata poreza i doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje svim zaposlenim radnicima od septembra 2016. godine, rešavanje pitanja otpremnina za zaposlene koji će biti proglašeni za tehnološki višak i rešavanje statusa Apoteke Sremska Mitrovica.

Nakon protestne šetnje članove sindikata predvođene sa Ljiljanom Nedeljković primio je prvi čovek Mitrovice.

Sanader je na sastanku objasnio da Grad Sremska Mitrovica već duži period aktivno radi na rešavanju problema dugovanja Apotekarske ustanove Sremska Mitrovica, ali da je neophodno poštovati zakonsku regulativu.

„Lokalna samouprava je obavezna da poštuje zakone ove države i naravno budžet Grada Sremska Mitrovica mora biti aposolutno zakonski zaštićen od bilo kakvih proizvoljnih odluka. Mi već nekih mesec, dva dana razmatramo kako Grad Sremska Mitrovica može aktivno da uzme učešće i isplati ili dogovori isplatu dugovanja apotekarske ustanove, s obzirom da je Grad njen osnivač“, rekao je Sanader.

On je dodao da se došlo do stava džavne revizorske institucije i do određenog modela sporazuma sa poveriocima koji su pristali da na duži vremenski period njihva potraživanja budu isplaćena.

„Mislim da ćemo vrlo brzo kada usvojimo određene skupštinske odluke doći u situaciju da sa poveriocima Apoteke zaključimo sporazum o namirenju duga i da odblokiramo račun što je veliki problem uopšte i za funkcionisanje same Apoteke. Imamo uveravanje poverilaca da će nakon reorganizacije koju planiramo da sprovedemo u Apoteci krenuti njeno ponovno snabdevanje s lekovima. Na taj način mislim da u određenom broju objekata koje poseduje apotekarska ustanova možemo ponovo uspostaviti izdavanje i prodaju lekova. Jedan broj radnika na žalost ćemo ipak morati da proglasimo za tehnloški višak“, rekao je Sanader.

Problem zaostalih zarada, Grad će pokušati da reši direktnom isplatom iz budžeta.

Kako je objasnio sremskomitrovački gradonačelnik do kraja februara meseca će se održati sednica Skupštine grada, na kojoj će biti usvojen finansijski plan Apotekarske ustanove i izmena statuta.

Između ostalog na sastanku je dogovoreno da Grad Sremska Mitrovica preko namenskog računa sutra izvrši uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih u apoteci, a do kraja nedelje u planu je i isplata minimalne zarade za jedan mesec.

„Sastankom nismo previše zadovoljni, jer čuli smo neku priču koja se proteže unazad već neko vreme, ali videćemo šta će biti. Nadam se da nam biti isplaćeno ono što je obećano, jer zaista se nalazimo u jako lošoj situaciji, opet ponavljam da će vreme pokazati“, rekla je Ljiljana Nedeljković, predsednica sindikata Apoteke.

Zaposleni u zdravstvenoj ustanovi Apoteka Sremska Mitrovica od 1. januara izgubili su pravo na zdravstveno osiguranje, a minimalne zarade nisu im isplaćene za poslednjih pet meseci. Do sada je zatvoreno nekoliko objekata Apoteke, otkaz je dalo više od 15 radnika, dok je na spisku za tehnološki višak više od 20 imena.

Ukupan dug prema dobavljačima Apoteke Sremska Mitrovica poslednjeg dana novembra meseca prošle godine iznosio je 162.645.482 dinara.

You may also like