Iako su u pojedinim gradovima Srbije detektovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, u Sremu još uvek nisu pronađeni i nema bojazni za građane, kako nam je rečeno iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.
I pored zaraženih komaraca, u Srbiji još uvek nema potvrđenih slučajeva zaraze kod ljudi.
U prethodnom periodu Mitrovčani su imali prilike da čitaju razna obaveštenja u vezi virusa.
Većina sugrađana nije uplašena i smatraju da nadležne institucije ipak drže sve pod kontrolom.
Kako nam je rečeno iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, na teritoriji Srema još nisu detektovani komarci zaraženi ovim virusom.
Nema bojazni za građane, ali se savetuju neke zaštitne mere od ujeda komaraca. Ipak najugroženije su osobe muškog pola od 55 do 75 godina koji imaju neki imuno deficit, i kod kojih se može javiti meningitis.
Virus kod najvećeg broja ljudi ne izaziva nikakve posledice.
Kako je rečeno najviše zaraženih komaraca virusom Zapadnog Nila detektovan je 2013. godine, u letnjem periodu kada se virusi i najviše razvijaju, ali od te godine se taj broj znatno smanjio.
Bez obzira na sve, savet za građane je, da se ipak mora voditi računa i preduzeti potrebne mere zaštite od komaraca, kao što je korišćenje preparata za zaštitu, izbegavanje boravka u prirodi kada je najveća aktivnost ovih insekata i to u sumrak i ujutru i druge mere zaštite.

RTV

Možda Vam se svidi i