Zatrovana „kinder“ čokolada!?

Od strane Ozon
0 komentar

PREPOZNATLjIVA „kinder“ štangla, jedna od omiljenih dečjih poslastica, sadrži – kancerogene materije, trvde iz Udruženja za zaštitu potrošača Nemačke „Fudvoč“. Prema testovima „Fudvoča“, u čokoladicama su pronađena „aromatična mineralna ulja (MOAH)“, a u hranu su preneta preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ova ulja.

Proizvođač „Ferero“ nije se oglasio, a naša udruženja potrošača pozivaju međunarodne organizacije za zaštitu hrane da reaguju i odgovore da li je potrebno da se dečje čokolade sklone sa rafova.

– Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu – rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja. – Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku. Ispostavilo se da „kinder“ čokoladica, koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Iz Pokreta potrošača Beograda kažu da su najnoviji rezultati testova na proizvodima koji se prevashodno kupuju za mališane – katastrofalni.

– Treba odmah reagovati – misli Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. – Ne može da se dogodi da se objavi ovakvo istraživanje, a da se proizvođači i uvoznici ne obrate javnosti. Oni bi odmah trebalo da donesu odluku da li povlače serije i tačno koje. Moguće da se niko ne oglašava jer je testove radilo udruženje potrošača, a ne zvanična laboratorija neke ustanove. Ipak, kada se radi o hrani koja je namenjena deci, svaka optužba mora da upali alarm.

Sa najbližim proizvođačima „kindera“, „Ferero Hrvatska“, u utorak smo kontaktirali, ali do zatvaranja broja nisu odgovorili na pitanja „Večernjih novosti“ da li se radi samo o jednoj seriji i da li će ih povući iz prodaje.

Iz Ministarstva poljoprivrede nisu dobili nikakve informacije od RASSAF, odnosno iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje za hranu.

– Nadležne inspekcije će odmah preuzeti mere kako bi se utvrdili navodi i u skladu sa tim preduzeti dalje korake – navode iz nadležnog ministarstva. – Do ovog trenutka nismo dobili zvaničnu RASSAF notifikaciju po ovom pitanju.

NEMAMO OSTALE SLATKIŠE

Na osnovu testova koje je nemačko udruženje sprovelo, utvrđeno je da su na opasnu materiju bila pozitivna još dva brenda dečjih čokolada – lindova „fioreto nugat mins“ i Rubezahlove „sanrajs klasik čoko hepen“. Potrošači u Srbiji ne treba da brinu da će kupiti kancerogenu čokoladu firme „Lind“ u našoj zemlji, objašnjavaju u „Algrosu“, zvaničnom distributeru „Linda“ za Srbiju i Crnu Goru.

Izvor: novosti.rs
Foto: M. Anđela

Možda Vam se svidi i