Zašto je pet osnovnih namernica ponovo poskupelo?

Od strane Ozon
0 komentar

Pet osnovnih namirnica poskupelo je od početka godine toliko da je prosečnoj četvoročlanoj porodici sada mesečno potrebno 740 dinara više.

Porasle su cene mleka, jogurta, ulja, brašna i šećera za po 10 do 22 dinara. Dakle, mnogima odlazak u prodavnicu više nije tako sladak čak i kada idu po osnovne sastojke kolača. U velikim trgovinskim lancima pak pravdaju se da nisu odgovorni za poskupljenje.

5fbe5c074c6c4af15d8bdc06a94e623e

– Od prošle godine, recimo, ulje i šećer poskupljuju na svaka dva meseca. Kada pitamo proizvođače zbog čega je to tako, oni se pravdaju da su dve godine držali veštačke cene i bili u minusu. Mi jednostavno od proizvođača dobijemo cenovnik s datumom primene i primorani smo to da poštujemo – ističu u jednom od trgovinskih lanaca.

S druge strane, u konkurentskoj firmi priznali su tek beznačajno povećanje ulja i šećera.

– Cene se nisu menjale u poslednje tri nedelje, a pre toga je, usled promena nabavnih cena, uvećana osnovna cena ulja i šećera, i to ne za više od tri dinara – kažu u ovoj firmi.

U Udruženju za trgovinu PKS ističu da drže najniže marže na egzistencijalne proizvode.

– Reč je o maržama od pet do osam odsto i one se ne dižu. Sva poskupljenja dolaze od proizvođača – kažu u Udruženju trgovaca.

Zanimljivo je da gotovo svi proizvođači šećera, ulja, brašna i mleka ističu da u prethodnom periodu nisu podizali cene.

– Cene podižemo samo kada poskupi nabavka ili kada su povećani troškovi proizvodnje, a toga nije bilo od početka godine – naglašavaju u Mlekari „Šabac“.

I u Udruženju za zaštitu potrošača navode da u prethodnom periodu proizvođači nisu imali osnova da podižu cene i tvrde da su poskupljenja trikovi trgovaca.

– Mi nismo primetili drastično poskupljenje osnovnih namirnica, što znači da su trgovci dizali cene za dinar, dva ili tri kako bi sve prošlo nezapaženo. Na taj način pokušavaju da vrate finansijske gubitke nastale padom potražnje – ističe Goran Papović, predsednik ovog udruženja, i dodaje da proizvođači dižu cenu namirnica kada poskupi gorivo ili se smanji prinos roda.

Izvor Blic/ Marko Tašković
Foto: RAS Srbija

You may also like