Zašto informatika NEĆE biti obavezan predmet?

Sremska Mitrovica – Nacionalni prosvetni savet odbacio je predlog Ministarstva prosvete da informatika bude obavezan predmet u višim razredima osnovne škole.

Pravi razlog se ne zna, a državna sekretarka rekla je, sa jedne strane, da je velika šteta što ovaj predlog nije usvojen jer smatra da đake “treba pripremiti za savremeno okruženje”, dok sa druge smatra da je svakako učinjen veliki korak napred “prihvatanjem inovativnih predloga u izučavanju informatike i računarstva”.

Da se ovime čini velika šteta govori činjenično stanje da je osnovno informatičko znanje iz poželjnog prešlo u domen obaveznog, te da se sve više obrazovanje i istraživanje bazira bar na osnovnom poznavanju rada na računara.

Inicijativa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije naišla je i na podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunakcija, ali i poslovnog IKT sektora. Državna sekretarka je u izjavi za Betu ipak nagovestila da će se i dalje raditi na tome da se informatika uvede kao obavezan predmet. “Nadamo se da će unapređenje programa u pravcu savremenih tehnoloških promena, voditi i do uvođenja obavezne informatike u školama u Srbiji u što kraćem roku, kako bi reforma obrazovanja dala pun rezultat”, rekla je ona.

You May Also Like