Sremska Mitrovica – Nakon vesti o ponovnom pokretanju mesne industrije, prema rečima nadležnih, javilo se dosta ljudi sa završenim mesarskim zanat za posao u tim firmama, pre svega Mitrosu.

Osim pokretanja Mitrosa, takođe postoji i nekoliko mini-klanica sa teritorije Sremske Mitrovice i okolnih opština koje dobro posluju, ali se mladi ipak ne odlučuju lako na ovaj poziv.

Naime, prethodne godine je u mitrovačkoj Prehrambeno-šumarskoj i hemijskoj školi upisano samo dva učenika na obrazovni profil Mesar, dok je ove godine u tom odeljenju četvoro bivših osnovaca, te je za drugi upisni rok ostalo četiri slobodna mesta.

Da Mitrovica nije tek izuzetak koji potvrđuje pravilo, kažu i rasporedi iz škola u ostalim gradovima. Kada bi se okupili budući mesari koji su se na to zanimanje odlučili u 2016. godini u Leskovcu, Aleksincu, Kruševcu, Obrenovcu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Kikindi i Subotici, ponovo ih ne bi bilo za jedno kompletno odeljenje od 30 đaka.

S druge strane, škole u Beogradu, Valjevu, Kraljevu, Smederevskoj Palanci i Šapcu ispunile su kvote za upis na ovaj obrazovni profil i tamo nije ostalo nijedno slobodno mesto.

Možda Vam se svidi i