Vrtić „Lane“ u Mačvanskoj Mitrovici: Još jedan objekat izgrađen od azbesta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Vrtić „Lane“ u Mačvanskoj Mitrovici jedan je od devet objekata koji se nalaze u okviru Predškolske ustanove „Pčelica“ iz Sremske Mitrovice. Izgrađen je baš kao i Osnovna škola „Dobrosav Radosavljević Narod“ koja se nalazi u neposrednoj blizini kao privremeni objekat od azbestnih ploča kojima je na žalost pre nekih desetak godina istekao rok trajanja.

„Lane“ je sa radom počeo 1976. godine i do sada je kroz njega prema nekim grubim procenama prošlo oko 4.000 mališana. Njegovi kapaciteti nisu veliki s obzirom da je projektovan tako da primi 70 mališana, ali taj broj dece je odavno premašen, pa je tako osim materijala od kojeg je objekat izgrađen, najveći problem s kojim se ovaj vrtić susreće jeste nedostatak prostora. Prvobitan plan je bio da se u skladu sa raspoloživim prostorom, u vrtiću formira jedna jeslena i dve mešovite grupe, postojala je trpezarija i spavaona. Međutim zbog povećanog broja dece trpezarija je morala biti iskorišćena u druge svrhe.

13446250_1714445322141743_1726747894_o

Vrtić je za kratko vreme postao centralni objekat ove namene za veliki broj mačvanskih sela, pa je broj dece koja u njemu borave veliki deo dana duplo veći od planiranog.

Trenutno u objektu postoji šest grupa, a od septembra 2016. godine u njemu će biti 144 mališana. Lista čekanja za upis u objekat nije predugačka, ali ipak postoji i trenutno sedmoro dece jaslenog uzrasta se nalazi na njoj. Ove godine ukupno 52 mališana je upisano, dok ostatak čine oni koji su već pohađali vrtić. Broj dece iz godine u godinu konstantno se nalazi u porastu, razlog tome nije što ih je više rođeno na ovoj teritoriji, nego zato što više mladih roditelja iz okolnih mesta zaposleno. U objektu trenutno radi 11 vaspitača, dve kuvarice i dve spremačice, što je dovoljno da zadovoljni njegove potrebe.

Objekat jeste star i zreo za rušenje, ali u poslednje vreme je u njega dosta uloženo kako bi boravak mališana u njemu bio što bezbedniji i ugodniji.

13467599_1714445295475079_388160298_o

Prethodne dve godine odrađeno je mnogo toga na objektu, što zahvaljujući sopstvenim sredstvima, što zahvaljujući donatorima i raznim sponzorima. Ostvarena je lepa saradnja i sa nadležnom Gradskom upravom, sa Mesnom zajednicom Mačvanska Mitrovica, sa nekoliko privatnih firmi, roditeljima. Svi oni uložili su određena novčana sredstva kako bi deca imala što kvalitetniji prostor u kojem borave.

Roditelji su uz pomoć vaspitača okrečili objekat materijalom koji je obezbedila Ustanova „Pčelica“, Brodogradilište „Vahali“ i preduzeće „Hrana produkt“ zajedno sa još nekoliko manjih, ali društeno odgovornih firmi obezbedili su određena sredstva koja su iskorišćena za opremanje prostorija, saniranje problema sa vodovodom i kanalizacijom, renoviranje oba kupatila. Takođe promenjeni su stari oluci, postavljeni novi tepisi, nove police. Zahvaljujući Mesnoj zajednici uređeno je i samo dvorište vrtića, nabavljeni su novi mini koševi, dve ljuljaške, penjalica, peščanik. Takođe u toku prošle godine uređeni su parketi, sređen krov, a za naredni period u planu je da se sredi kompletna električna instalacija na objektu.

„Uprava „Pčelice“ u čijem sastavu je i „Lane“ svim silama se trudi da zadovolji potrebe svih svojih vrtića, ali je to jako teško, imamo 9 objekata, a svaki od njih je poprilično star i zahteva velika ulaganja. Ovde u Mačvanskoj Mitrovici potrebno nam je još prostora, jer na ovih 368 metara kvadratnih koliko je površina objekta, trebalo bi nam dodatnih 500 metara kako bi zadovoljili sve potrebe, kako bi ponovo imali trpezariju, i formirali po dve jaslene, mlađe i srednje grupe“, objašanjava Miroslava Ilijić, direktorica PU „Pčelica“. Na njenu priču nadovezuje se Miroslav Stanković, glavni vaspitač u „Lanetu“ koji kaže da s obzirom da je objekat star i izgrađen od azbesta on se nalazi u relativno dobrom stanju jer je održavan i u njega je ulagano u skladu sa mogućnostima.

Ilijić kaže da u narednih nekoliko godina teško da će se obezbediti dovoljna sredstva za neko proširivanje kapaciteta, o rušenju se, prema njenim rečima, ni ne razmišlja, ali ukoliko bi se javio neki fond, institucija ili slično, ne bi ni minut čekali da odrade sve što je moguće po tom pitanju.

“Oko “Laneta” se trudimo i mi vaspitači, i uprava ustanove i svi naši prijatelji, rezultati tog truda su itekako vidljivi i mi smo ponosni na njih, a za sve one koji žele da nam pomognu naša vrata su uvek otvorena, jer nečije malo, nekom je puno”, zaključuje Stanković.

Možda Vam se svidi i