Sremska Mitrovica – Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” isporučio je Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica vakcinu protiv sezonskog gripa za zdravstvene ustanove u sremskom okrugu.

Isporučena je količina od 10.406 doza, a distribucija domovima zdravlja je u toku.

U pitanju je trovalentna, inaktivisana split vakcina proizvođača Sanofi Pasteur S.A. U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa: AH1N1 (A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 – like virus) virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 (A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus) i B virusa gripa (B/Brisbane/60/208-like virus).

Zainteresovani za vakcinaciju treba da se jave svom izabranom lekaru.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom. Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku. Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće
aplikovati već u uzrastu od navršenih 6 meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, ali i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i
teških kliničkih formi obolevanja.

Centar za kontrolu i prevenciju, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i